Reactie furioasa a directorului CNIT dupa acuzatiile ministrului Claudiu Nasui: „Pocnitoare, fumigena de presa”

politica

Directorul general al Centrului National de Invatamant Turistic (CNIT), Cristian Petrescu, il ataca furios pe ministrul Economiei, Claudiu Nasui, dupa ce acesta a anuntat marti dimineata ca a trimis Corpul de Control la CNIT. Nasui a acuzat ca CNIT care a cheltuit anul trecut aproape 4,7 milioane de lei pentru doar 20 de salarii.

„Povestea postata de Claudiu Nasui, actualul ministru al Economiei legata de Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT), preluata de presa in ultimele 2 zile, merita sa fie demontata, pentru ca este fix ca la Radio Erevan.

Afirma dl. Nasui: CNIT nu a organizat cursuri inainte de 2017. Normal, pentru ca anterior anului 2017 Compania nu era Centrul National de Invatamant Turistic, ci Compania de Investitii in Turism. Nicio legatura cu scoala. Abia in 2017 a redevenit, dupa o pauza de 8 ani, o companie de stat cu atributii de scoala de turism.

Eu am preluat mandatul de conducere a CNIT abia in februarie 2020, in debutul pandemiei iar acum sunt in derulare doua proiecte europene, in care sunt formate 250 de persoane (de 10 ori mai mult decat in perioada anterioara). In plus, suntem in evaluare cu un alt proiect european, in care vom forma, pe competente digitale, inca 150 de angajati in turism.

Afirma bombastic dl. Nasui ca valoarea salariului mediu al salariatilor in cadrul CNIT este de 19.500 lei !!?!! Nu, domnule ministru, nu este de 19.500 lei cum sustineti in postarea preluata ca o galusca de toata presa, ci muuuuuult mai mica. Sunt salariati care au minimul pe economie, adica 1.800 de lei in mana. Ba chiar si pe acelea le-am redus, prin repartizarea salariatilor pe proiecte, deci platite din fonduri europene. Anexez ultimul stat de plata al societatii, pentru o corecta informare.

Inca din perioada 1998 – 2002 CNIT se afla in asociere cu doua societati private, iar sumele totale din buget aferente salariilor se refera la un numar de aproximativ 65 de angajati (totali ai asocierilor, inclusiv cei apartinand celor doua societati private) si nu la cei doar 14 ce apartineau si erau platiti de CNIT in 2019. Ati impartit un buget de salarii al asocierii la 14 salariati in loc de 65 si e normal ca v-au rezultat sume abracadabrante, menite sa inflameze bunul simt al romanului.

Toti acesti salariati ai CNIT (pe langa programele de formare pe care le deruleaza) au grija ca bunurile din proprietatea statului, doua hoteluri, trei restaurante, baza de agrement si 66.000 mp in nordul Bucurestiului, in valoare de peste 46 de milioane de euro, sa fie exploatate asa cum trebuie de catre asociatii privati, tocmai ca sa aduca venituri statului, adica romanilor.

Era de ajuns o intrevedere in care sa primiti explicatiile legate de ce realizeaza CNIT si salariatii sai si ati fi inteles situatia reala. Nu stiu cine v-a ‘servit’ aceste cifre si informatii, eu l-as da afara pentru dezinformarea pe care v-ati asumat-o.

Asadar, postarea Dvs. este doar o poCNIToare, o fumigena pentru presa, ca la Radio Erevan: nu stateau ci munceau, nu castigau mult ci putin si nu mancau banii romanilor ci le aduceau profit”, se arata intr-un comunicat transmis redactiei aktual24.ro de catre Cristian Petrescu.

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anuntat marti dimineata ca a trimis Corpul de Control la Centrul National de Invatamant Turistic (CNIT). CNIT care a cheltuit anul trecut aproape 4,7 milioane de lei pentru doar 20 de salarii.

„Nu mai trebuie sa acceptam sa-si bata cineva joc de banii contribuabililor. Acum cateva zile, Digi24 a reluat un reportaj care imi scapase. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani multi.

Compania exista de multi ani si ar trebui, in teorie, sa se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iata cam cum arata compania in cifre. Da, cititi bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit sa faca firma de stat.

In teorie, trebuia sa livreze cursuri. In realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri si au format un numar de 47 de persoane. Din 2012. Compania a avut 20 de posturi in 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe luna.

Daca ne uitam la cheltuielile de personal per individ format, in 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O suma colosala. Evident, nicio companie privata nu si-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat exista intotdeauna un sac fara fund sau un activ de exploatat ca sa eviti falimentul, pe banii contribuabilului.

Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil. Facand asta, am aflat si ca aceasta companie a mai fost in vizorul corpului de control in 2015. Am cerut raportul de control si l-am facut public pe site-ul ministerului. Il puteti consulta aici: https://cutt.ly/Bja0Gad.

Proprietatea de stat duce la indolenta din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietatile statului, iar bugetul pare un sac etern fara fund.

Nu mai bine lasam noi banii la oamenii care muncesc in tara asta? Decat sa tot acoperim gauri negre si sa lasam diverse grupuri sa paraziteze activele statului? De aceea trebuie sa reducem impozitarea muncii in Romania. Sa eliminam taxarea pe salariul minim, o masura care ar activa sute de mii de romani si ar scoate din saracie aproape imediat milioane. Din pacate, vom incepe abia din 2022, tot e ceva.

Nu scriu ca sa ma plang, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevarul fix asa cum este el. Sunt foarte multe de facut in minister. Azi incep ziua a 7-a de ministeriat. Va voi tine la curent cu tot ce gasim si cum procedam pentru a depasi toate obstacolele”, a scris Nasui pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: