Reactie furioasa a Guvernului dupa ce Iohannis a suspendat sedinta CSAT. Teodorovici: „Nu are temei legal”

news

Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a afirmat marti ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Totodata, el a sustinut ca suspendarea sedintei CSAT nu are temei legal.

„As vrea sa va spun si cateva elemente vizavi de ceea ce s-a intamplat astazi la sedinta CSAT. (…) In primul rand, Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz al CSAT. Asta este ceea ce legea prevede in mod foarte clar. De asemenea, – si am vazut cu totii, si noi in sedinta CSAT si, dupa aceea, in conferinta domnului presedinte – faptul ca s-a suspendat sedinta CSAT. Acest lucru nu este prevazut de niciun fel de prevedere legala. Practic, suspendarea nu are temei legal”, a declarat Teodorovici, la Palatul Victoria.

Teodorovici a avertizat ca orice intarziere poate crea efecte negative la nivelul economiei.

”In cazul neaprobarii rectificarii, luna septembrie ramane neacoperita pe partea de salarii pentru o serie de entitati la nivel public. (…) Daca se mentine un astfel de blocaj va fi afectata partea de investitii, atat la nivel central, cat si local. La nivel local sunt multe proiecte de investitii care sunt in curs de derulare si care pot intampina dificultati: drumuri judetene, comunale, scoli (…). De asemenea, efectele neplacute ale pestei porcine. Aici, sunt prevazute sume importante in propunerea de rectificare bugetara pentru ca cei care au avut de suferit sa primeasca o compensatie”, a spus Teodorovici.

El a mai avertizat ca pot aparea blocaje in agricultura si in sanatate.

”Pentru partea de agricultura, pot parea intarzieri in finantarea campaniilor agricole de toamna. In domeniul sanatatii, intarzierea rectificarii bugetare poate produse efecte neplacute si poate pune in pericol accesul la tratamente al pacientilor care sufera de afectiuni grave (…), trimiterea in strainatate a pacientilor pentru care tratamentul nu poate fi asigurat in tara”, a mai spus Teodorovici.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca sedinta CSAT a fost suspendata, iar Guvernul trebuie sa vina cu un nou proiect privind rectificarea, in care sa renunte la taierile bugetare in zona securitatii nationale.

El a aratat ca in sedinta CSAT nu s-a putut obtine consens, astfel ca avizul necesar pentru rectificarea bugetara nu a putut fi emis.

”Nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara. Am luat decizia sa suspend sedinta CSAT, deoarece, dupa parerea mea, rectificarea bugetara este necesara, dar, pe de alta parte, nu putem face abstractie si nu dorim sa facem abstractie de la principiul colaborarii loiale intre institutiile statului. Si atunci, prin suspendarea sedintei CSAT, am creat posibilitatea Guvernului sa revina cu un nou proiect de rectificare, sa renunte la aceste taieri bugetare in zona securitatii nationale, care in niciun caz nu pot fi explicate decat eventual printr-o sintagma de tip ‘sicana politica’, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata se va putea obtine avizul CSAT”, a precizat seful statului.

El a amintit ca avizul CSAT nu este unul facultativ. „Este o obligatie acest aviz al CSAT atunci cand se discuta bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale. Asta ca sa inteleaga toata lumea ca nu este in niciun caz o chestiune facultativa sau optionala”, a subliniat presedintele Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: