Reactie in forta. Pentagonul intentioneaza sa lanseze sateliti in spatiu aproape in fiecare saptamana pentru a contracara amenintarile Rusiei si ale Chinei

externe

Pentagon

SUA intentioneaza sa puna pe orbita grupuri de sateliti mai mici, mai putin costisitori si mai stabili, care pot fi lansati aproape in fiecare saptamana, a declarat adjuncta sefului Pentagonului, Kathleen Hicks, citata de New York Times

Declaratia ei a aparut pe fondul informatiilor despre amenintarile legate de potentialul anti-satelit pe care Rusia il dezvolta.

Potrivit lui Hicks, SUA se orienteaza spre lansarea unor „grupuri de sateliti mai mici, mai stabili si mai ieftini, care pot fi lansati aproape in fiecare saptamana”.

„Multa vreme, satelitii nostri puteau fi numarati pe degete – sateliti de marimea unui autobuz scolar, care necesitau decenii pentru a fi construiti si ani de zile pentru a fi lansati”, a reamintit ea.

In prezent, majoritatea sistemelor militare americane de sateliti sunt extrem de vulnerabile la un potential atac, deoarece sunt foarte putine si foarte mari.

Razboiul din Ucraina a aratat cat de vitale sunt aceste instrumente. Bazandu-se in parte pe imaginile americane prin satelit furnizate de companii private, Ucraina a reusit sa urmareasca miscarile rusesti mai eficient decat ar fi permis tehnologia in orice razboi anterior si sa isi mentina sistemele de comunicatii in ciuda incercarilor Rusiei de a le bruia.

Agentia spatiala a Pentagonului va aloca aproape 14 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani pentru a construi noul sistem, potrivit documentelor bugetare, desi intarzierile Congresului in aprobarea bugetului pentru 2024 ar putea incetini acest proces, spun oficialii din domeniul apararii.

De curand, presedintele Comisiei pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Mike Turner, a pus la dispozitia membrilor Congresului informatii despre o „amenintare grava la adresa securitatii nationale” – sursele au afirmat ca amenintarea are legatura cu Rusia.

Coordonatorul pentru comunicare strategica al Consiliului de Securitate Nationala al Casei Albe, John Kirby, a confirmat in cadrul briefingului ca amenintarea exista si este „legata de potentialul anti-satelit pe care Rusia il dezvolta”, dar a subliniat ca in acest moment nu este vorba despre o amenintare reala, ci despre intentiile Moscovei de a dezvolta mijloace relevante.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: