externe

Reactie la exercitiile militare Coreea de Sud-SUA: Coreea de Nord a lansat o racheta balistica intercontinentala care a aterizat in Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat, sambata, o racheta balistica intercontinentala (ICBM), a anuntat guvernul japonez, potrivit BBC.

Informatia a fost confirmata de Ministerul Apararii care a adaugat ca racheta a zburat timp de 66 de minute si a aterizat in Marea Japoniei.

Lansarea vine dupa ce Phenianul si-a aratat puterea militara intr-o parada care a inclus mai multe ICBM-uri.

Vineri, Coreea de Nord a amenintat ca va declansa o riposta „fara precedent” la orice exercitiu militar comun Coreea de Sud – SUA.

Exercitiile anuale de primavara, care urmeaza sa inceapa luna viitoare, sunt concepute pentru a ajuta la combaterea amenintarilor nucleare tot mai mari ale Coreei de Nord. Dar Phenianul a insistat de mult ca exercitiile sunt de fapt o pregatire pentru invadarea Coreea de Nord.

Racheta de sambata, care este prima lansata anul acesta, a cazut in apa, la vest de Hokkaido, in zona economica exclusiva (ZEE) a Japoniei, la ora 18:27 (09:27 GMT), a declarat premierul japonez Fumio Kishida. O ZEE este o zona a marii asupra careia o tara are jurisdictie.

Racheta a aterizat la aproximativ 900 km distanta si a atins o altitudine de 5.700 km, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Hirokazu Matsuno, la Tokyo. Desi cifra este incredibila – marginea spatiului este de aproximativ 100 km – nu este cea mai mare altitudine la care a zburat o racheta nord-coreeana.

In noiembrie, un ICBM a ajuns la o altitudine de 6.100 km. Anterior, in ianuarie 2022, Coreea de Nord a lansat fotografii extraordinare ale Pamantului despre care sustinea ca au fost luate dupa lansarea unei rachete care a ajuns la 2.000 km.

ICBM-urile sunt deosebit de ingrijoratoare din cauza razei lor lungi de actiune, putand sa ajunga inclusiv in Statele Unite continentale.

Ministrul japonez al Apararii, Hamada Yasukazu, a declarat ca racheta de sambata ar fi fost capabila sa faca acest lucru, avand o raza posibila de 14.000 km.

„Aceasta serie de actiuni ale Coreei de Nord ameninta pacea si stabilitatea Japoniei si a comunitatii internationale si este absolut de neiertat”, a spus Matsuno.

„Comportamentul imprudent” al Coreei de Nord a fost condamnat de ministrii de externe G7, care participa la un summit din Germania. Intr-o declaratie, acestia au spus ca „ameninta pacea si securitatea regionala si internationala”, iar Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa ia masuri mai semnificative impotriva Phenianului.

Armata din Coreea de Sud a raportat ca racheta a fost lansata din districtul Sunan, la nord de Phenian, unde se afla aeroportul international. Este, de asemenea, locul din care Coreea de Nord a lansat majoritatea testelor recente ICBM.

Programele de rachete balistice si arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise de Consiliul de Securitate al ONU. Dar acest lucru nu a impiedicat Phenianul sa continue dezvoltarea armelor si sa organizeze parade militare elaborate pentru a le arata.

Recent, Phenianul si-a prezentat arsenalul de rachete balistice intercontinentale intr-o parada militara la miezul noptii, la care a participat liderul Kim Jong-un.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

16 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

28 de minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

48 de minute ago