Reactie obraznica a PSD fata de criticile din raportul GRECO. Expertii europeni sunt considerati prosti: „N-au inteles ce am explicat noi”

politica

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, a spus miercuri, referitor la raportul GRECO, ca probabil cei care au modificat legile justitiei nu au explicat bine ce au facut, ori cei de la GRECO nu au inteles, clarificarile urmand sa fie formulate intr-o alta maniera.

„Prima chestiune era o temere cu incalcarea independentei judecatorilor si procurorilor, temere pe care am vazut-o si lucrul trebuie sa fie foarte clar: incalcarea independentei judecatorilor si procurorilor inseamna incalcarea separatiei puterilor in stat. Acest motiv este evident un motiv de neconstitutionalitate a unei legi. Daca ar fi existat in propunerea noastra, Curtea ar fi declarat legea neconstitutionala. Majoritatea articolelor au fost declarate constitutionale, pe cale de consecinta nu afecteaza independenta judecatorilor si procurorilor, iar putinele articole care au fost declarate neconstitutionale au fost declarate pe alte motive. Pe cale de consecinta, CCR a stabilit ca aceste propuneri legislative si amendamentele in forma in care au trecut prima data de ambele Camere si au ajuns la CCR, ca nu incalca independenta judecatorilor si procurorilor”, a spus Eugen Nicolicea, citat de news.ro.

Intrebat de jurnalisti cum comentraza concret criticile GRECO, deputatul a replicat: „Dati un telefon si intrebati-i pe reprezentantii de acolo. Probabil ca ori noi nu am explicat asa cum trebuie, ori ei n-au inteles ce am explicat noi, dar, avand in vedere ca discutii vor mai avea, banuiesc ca vor intelege ceea ce explicam noi. Vom formula in alta maniera, in asa fel incat sa inteleaga”.

De asemenea, acesta a spus ca CCR poate verifica daca este incalcata independenta judecatorilor si procurorilor.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a facut public miercuri Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: