Reactie transanta din Parlamentul European, dupa manipularile lui Andronic: „Ma voi adresa Justitiei! Interesul public este dirijat”

politica

Monica Macovi ii raspune, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, lui Tudorel Toader, precizand ca ar trebui desecretizate documentele, intrucat „decredibilizarea Justitiei trebuie sa inceteze”.

In opinia europarlamentarului roman, interesul societatii este „dirijat”  dupa manipularile lui Dan Andornic nu spre ceea ce a facut SIPA/DGPA din 1991, de la infiintare, „nu spre cei care au instrumentat si folosit informatii obtinute nelegal, mai ales in mandatul fostului ministru Rodica Stanoiu – cand, conform presei vremii, se facea o adevarata politie politica”, ci asupra sa si a echipei cu care a lucrat”.

„Consider ca ar fi necesar sa se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu. Decredibilizarea justitiei trebuie sa inceteze.

La peste 10 ani dupa ce am decis inchiderea SIPA/DGPA si am secretizat arhiva, subiectul este readus brusc in atentie cu previzibilele manipulari si distorsiuni specifice perioadei pe care o traversam.

Interesul societatii este ”dirijat” nu spre ceea ce a facut SIPA/DGPA din 1991, de la infiintare, nu spre cei care au instrumentat si folosit informatii obtinute nelegal, mai ales in mandatul fostului ministru Rodica Stanoiu – cand, conform presei vremii, se facea o adevarata politie politica -, ci spre persoana mea si a echipei alaturi de care am lucrat. Adica, exact impotriva celor care am pus capat acestor practici. In mod evident, tinta este decredibilizarea justitiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli si oameni de afaceri certati cu legea.

Acuzele nefondate care mi se aduc si impotriva carora ma voi adresa justitiei, indiferent de unde provin ele, suspiciunile ridicate asupra actului de justitie, cu scopul evident de a o decredibiliza, ma determina sa reafirm clar si cu toata responsabilitatea: nu am primit nicio informatie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am vazut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat si distrus niciun hard-disk, nu am dat nimanui ordin sa sustraga, sa distruga, sa copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk.

Doresc si eu, cum isi doreste si societatea, sa se afle adevarul despre continutul arhivei DGPA/SIPA. Am inceput aceasta actiune, pentru informarea societatii si a magistratilor, dupa inchiderea SIPA/DGPA, dar nu am reusit s-o finalizez in timpul mandatului meu, mandat care a luat sfarsit la cateva luni dupa ce incepuse efectiv evaluarea continutului arhivei. Doresc ca ancheta procurorilor (dosarul deschis de DIICOT in urma plangerii penale facute de judecatorul Cristi Danilet) sa stabileasca acest adevar, iar Comisia, care inteleg ca va fi infiintata la Ministerul Justitiei, sa fie mai presus de orice indoiala si sa evalueze arhiva.

Consider ca o decizie de desecretizare a arhivei este neavenita pana cand aceasta operatie nu va fi finalizata. Doar dupa aceea, in cunostinta de cauza si cu responsabilitate, se poate decide ce anume poate fi declasificat si ce nu. Legea si regulamentul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sau cele privind Arhivele Nationale pot fi un exemplu si, oricum, viata privata a magistratilor trebuie protejata.

Si, pentru ca nu am si nu am avut niciodata nimic de ascuns si consider ca ceea ce am facut in privinta desfiintarii SIPA a fost onest si corect, consider ca ar fi necesar sa se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotarari de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de inchidere a unor inventarieri etc- incepand de la infiintare si pana in prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu.

Intoxicarile si manipularea opiniei publice trebuie sa inceteze. Ideea ca unii procurori si judecatori au fost santajati cu informatii din dosare SIPA/DGPA in ultimii 12 ani, cand au fost condamnari zguduitoare in lumea politica, de afaceri sau de presa, este nedreapta pentru sistemul de justitie si serveste numai interesului particular al unor oameni care au probleme cu legea de a pune presiune pe magistrati, a decredibiliza sistemul de justitie, a falsifica adevarul si a rescrie trecutul. Si toate acestea, pentru ca ei sa scape de raspundere”, scrie Macovei pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: