Reactie violenta a BOR in urma incidentului de la Manastirea Jiet: „Indivizi cu accese patologice de furie si ura au descins telefoanele ‘armate'”

news

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, a afirmat luni ca oficierea slujbei in biserica unei manastiri din Hunedoara in conditiile actualei stari de alerta va trebui verificata de autoritati, dar a adaugat ca persoanele care apar in inregistrare „au descins in lacasul de cult cu telefoanele ‘armate’ pentru a vana posibile ilegalitati ecleziastice”.

„In legatura cu incidentul recent provocat in incinta unei manastiri din Hunedoara, am putut vedea cu totii, intr-o inregistrare difuzata astazi, doua persoane care descind la manastire cu telefoanele ‘armate’ pentru a vana posibile ilegalitati ecleziastice pe vremea starii de alerta. Persoane aprioric agresive care isi inregistrau cu voluptate preludiul invadarii unei biserici de manastire in care se rugau niste oameni. Fiind vorba de o manastire, in ea traieste o comunitate asemenea unei familii care are o viata in comun si care participa impreuna la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectiva. Fireste, actualmente, cu pastrarea regulii distantarii sanitare”, a precizat Banescu, citat de Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al BOR, „oficierea slujbei in biserica acelei manastiri in conditiile actualei stari de alerta va trebui, desigur, verificata la randul ei de autoritati pentru a se constata daca actualele reglementari au fost respectate”.

„Exista si ceremonii religioase care se pot desfasura acum in biserici, in prezenta unui numar limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie si ura. Fie ele si antiecleziastice. Intelegem ca, nedorind sa participe la slujba, ci doar sa o tulbure, invitati din acest motiv in mod foarte insistent sa paraseasca manastirea, cei doi agresori au ales sa mearga la spital pentru a se declara, tot ei, maltratati. Autoritatile vor comunica rezultatul revelator al anchetei”, a incheiat Vasile Banescu.

Doi barbati din municipiul Petrosani sunt cercetati de politisti dupa ce au tulburat slujba religioasa care a avut loc, duminica, la Manastirea Jiet, de pe raza orasului Petrila, acestia fiind evacuati din lacasul de cult de catre enoriasi, a informat Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Hunedoara.

Fapta a fost reclamata politistilor din Petrila de catre stareta manastirii din Valea Jiului, care a relatat ca barbatii ar fi avut divergente cu calugaritele de acolo, iar oamenii care se aflau la slujba au incercat sa-i calmeze pe cei doi, cerandu-le sa faca liniste.

Enoriasii care au participat la slujba nu au putut fi identificati, intrucat, pana la sosirea echipajului de Politie, acestia au plecat de la fata locului, iar calugarii nu le cunosteau identitatea.

„In cauza se vor efectua cercetari cu privire la comiterea infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice”, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara, Bogdan Nitu.

Ulterior, politistii au fost sesizati de catre medicii de la Spitalul de Urgenta Petrosani cu privire la faptul ca la Unitatea de Primiri Urgente s-au prezentat doua persoane care au declarat ca au fost victime ale unor agresiuni din partea enoriasilor care participau la slujba de la manastirea situata pe raza orasului Petrila.

In acest caz, se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de loviri sau alte violente, a mai aratat purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara.

Totodata, politistii s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstantele in care a avut loc slujba religioasa, urmand sa se stabileasca daca au fost incalcate prevederile legale privind savarsirea acesteia in perioada instituirii starii de alerta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: