Reactii de AUTOAPARARE fata de „intrusii islamici”. Cetatenii au format PATRULE in mai multe orase

externe

Grupuri de autoaparare ale extremei dreapta si-au facut aparitia in ultimele luni in mai multe orase din Finlanda unde afirma ca patruleaza pentru a proteja populatia de ceea ce numesc „intrusii islamici”, si-a exprimat joi ingrijorarea guvernul de la Helsinki, scrie AFP, citata de Agerpres.

„A organiza patrule de strada tine de un comportament extremist. Aceasta nu permite se creasca securitatea” populatiei, a declarat ministrul finlandez de interne, Petteri Orpo, la postul de televiziune YLE. Aceste militii „nu au dreptul sa utilizeze forta”, a subliniat el.

Grupuri de indivizi neinarmati, care pretind cei mai multi ca sunt „Soldatii lui Odin” — zeul razboiului in mitologia nordica—, au fost vazuti in ultimele cinci luni in diferite orase in jurul centrelor de primire pentru imigranti recent deschise.

Unii dintre figureaza in fotografii publicate de presa, purtand veste negre si casti cu sigla „S.O.O.” (Soldiers of Odin).

Potrivit politiei, unii dintre membrii acestor grupuri au legaturi cu miscarile de extrema dreapta, printre care grupari neonaziste.

„A ataca nu face parte din principiile noastre. Este numai autoaparare. Si toata lumea are dreptul sa se apare atunci cand este atacat. Noi ne aparam si chemam politia”, au dat asigurari trei dintre membrii unei patrule din orasul Joensuu intr-un recent interviu aparut in jurnalul local Karjalan Heili. Ei au afirmat ca sunt 20 de membri la Joensuu si pana la 500 in toata tara.

Contactat de AFP, unul dintre fondatorii acestor grupuri, Mika Ranta, nu a vrut sa raspunda.

Pe site-ul sau, grupul denunta „intrusii islamici” care, in opinia sa, sporesc insecuritatea in Finlanda, chemandu-i „pe patrioti si pe cei care critica imigratia” sa i se alature.

In 2015, Finlanda — tara cu 5,4 milioane de locuitori — a primit peste 32.000 de solicitanti de azil, de zece ori mai mult ca in 2014. Proportional, se afla pe locul al patrulea printre tarile din Europa care primesc imigranti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: