Reactii pe plaja in momentul in care o nava ruseasca explodeaza in Ucraina. Filmare in prima linie – Video

externe

O noua inregistrare virala cu momentul in care ucrainenii au distrus o nava a Rusiei in portul Berdiansk, pe 24 martie.

Inregistrarea, aparuta abia acum pe retelele de socializare, arata mai multi tineri care petrec pe plaja in momentul in care nava ruseasca explodeaza. Tinerii reactioneaza bucurosi.

Pe 24 martie, la o luna de la inceperea invaziei ruse in Ucraina, marina ucraineana a sustinut ca a distrus o nava ruseasca de transport de trupe ancorata in portul Berdiansk, oras situat in apropiere de Mariupol, la Marea Azov. Moscova nu a confirmat aceasta informatie. Armata rusa ofera foarte rar informatii despre pierderile sale.

Ucraina „avanseaza” spre „familia europeana”, in timp ce Rusia „se apropie de o viata in spatele ‘Cortinei de fier'”, a apreciat vineri premierul ucrainean Denis Smagal, in ziua in care invazia rusa a intrat in cea de-a 100-a zi, relateaza AFP.

„Ucraina avanseaza cu incredere spre obiectivul sau: a trai intr-o tara democratica, libera, in cadrul familiei europene”, a apreciat Smagal intr-un mesaj pe contul sau Telegram.

Rusia, in schimb, „se apropie de o viata in spatele ‘Cortinei de fier’ si de izolare de lumea dezvoltata”, a denuntat el.

„Destinul nostru este doar libertatea”, a subliniat seful guvernului ucrainean, afirmand ca „Ucraina va castiga fara indoiala” razboiul declansat de Rusia.

Kievul spera sa obtina statutul oficial de candidat la aderarea la Uniunea Europeana pana la sfarsitul lunii iunie, chiar daca Cele 27 de state membre sunt impartite in aceasta chestiune. Presedintele francez Emmanuel Macron, presedintele in exercitiu al UE, a apreciat la inceputul lunii mai ca o aderare a Ucrainei va lua „decenii”, iar, intre timp, a propus crearea unei „comunitati politice europene” pentru a ancora mai rapid Ucraina in Europa.

La randul sau, Ministerul ucrainean de Externe a enumerat vineri, cand se implinesc 100 de zile ale invaziei ruse, trei cerinte pentru ca Ucraina sa castige razboiul: sanctiuni, arme si statutul de candidat la aderarea deplina la Uniunea Europeana, noteaza EFE.

„Principalii piloni ai victoriei noastre raman aceiasi: o presiune de sanctiuni maxima la adresa Rusiei, furnizarea armelor necesare si acordarea Ucrainei a statutului de candidat pentru aderarea deplina la UE”, se arata in comunicatul MAE ucrainean, citat de Ukrinform.

Diplomatia ucraineana subliniaza ca „pentru a opri crimele Rusiei impotriva poporului ucrainean”, distrugerea economiei ucrainene si „santajarea intregii lumi” cu foametea, „trebuie sa continue sprijinul constant pentru Ucraina”.

„Asistenta acordata statului nostru astazi este cea mai buna investitie in pace si dezvoltarea durabila pentru intreaga omenire”, se mai spune in text.

Potrivit MAE ucrainean, in cele 100 de zile de razboi, „Kremlinul nu si-a atins principalul obiectiv: cucerirea Ucrainei”.

Dimpotriva, „Rusia a devenit cel mai sanctionat stat din lume, iar activitatile sale in organizatiile internationale si participarea sa la evenimente internationale au fost semnificativ restrictionate sau suspendate”, indica acesta.

„Armata ucraineana rezista cu curaj si a eliberat teritorii in diferite regiuni. Ucraina este hotarata sa obtina o victorie deplina asupra invadatorului rus”, subliniaza comunicatul MAE ucrainean.

Regimul presedintelui rus Vladimir Putin „trebuie sa-si piarda orice influenta asupra lumii si capacitatea de a desfasura o agresiune externa, de a efectua operatiuni informationale (de dezinformare) si psihologice, de a raspandi coruptia si de a manipula istoria si cultura pentru a-si proteja interesele agresive”, afirma diplomatia Kievului.

De asemenea, MAE ucrainean cere comunitatii internationale sa sustina crearea unui tribunal special care sa investigheze crimele legate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

„Criminalii rusi trebuie adusi in fata justitiei in acelasi mod in ca liderii Germaniei naziste”, se mai subliniaza in comunicat.

Diplomatia ucraineana isi exprima de asemenea increderea ca victoria Ucrainei in razboi va da un impuls pentru reinnoirea arhitecturii generale a securitatii mondiale si crearea unor mecanisme eficiente „care sa impiedice repetarea agresiunii ruse sau a oricarei alte agresiuni internationale”.

Mai mult despre:

Comentarii: