Reactiile ambasadelor SUA si Marii Britanii dupa votul din cazul Sova

news

Ambasadele SUA si Marii Britanii au reactionat, miercuri, la scurt timp dupa ce senatorii au respins solicitarea DNA privind retinerea lui Dan Sova.

Ambasada SUA a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane si ca trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii.

„Nu comentam cu privire la cazuri individuale, dar consideram ca un principiu de baza al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane”, se arata in raspunsul misiunii diplomatice, dupa ce Senatul a respins ridicarea imunitatii senatorului Dan Sova.

„Trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii”, mai precizeaza Ambasada SUA.

Totodata, Ambasada subliniaza ca reducerea coruptiei este „vitala pentru dezvoltarea si securitatea Romaniei”.

Ambasada Marii Britanii are un punct de vedere asemanator.

„Ambasada britanica monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) noteaza faptul ca Romania a devenit mai eficienta in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Documentul remarca, totodata, cu ingrijorare, ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a avut un succes limitat in a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari, pentru a permite inceperea unor investigatii si aplicarea masurilor de arest preventiv”, precizeaza Ambasada britanica.

Misiunea diplomatica apreciaza „rolul pozitiv al DNA in lupta impotriva coruptiei” si sprijina eforturile sale constante in aceasta directie.

„Organismele judiciare ale Romaniei, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental si anume ca nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”, mai afirma Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: