Realitatea TV, din nou amendata de CNA din cauza lui Sosoaca si a Ancai Alexandrescu. Fake news difuzate in prime-time: „Romania va fi impartita in 5 parti”

news

CNA a amendat, miercuri, postul Realitatea Plus cu 10.000 de lei pentru o emisiunea in care a difuzat fake news emise de senatoarea Diana Sosoaca, aleasa pe listele AUR.

Declaratiile lui Sosoaca au fost difuzate in cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, care este realizata de Anca Alexandrescu.

Comunicatul CNA:

Intrunit in sedinta publica din data de 19.07.2023, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a sesizarilor primite si a decis sa sanctioneze postul Realitatea Plus cu amenda de 10.000 de lei pentru editia speciala de Pasti a emisiunii „Culisele Statului Paralel” (16.04.2023), la difuzarea careia nu s-a tinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a continutului audiovizual [„In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii : a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii” ].

Printre titlurile afisate pe ecran s-au regasit : „Sosoaca : E un plan din umbra, Romania va fi impartita in 5 parti” ; „Sosoaca: Polonia vrea sa fie cea de-a doua cea mai mare tara din UE” ; „Sosoaca: Polonia negociaza preluarea Ucrainei” ; „Soc: Sosoaca spune cum va arata harta lumii la finalul razboiului” ; „Sosoaca: Pericolul e destramarea Romaniei” ; „Sosoaca: La sfarsitul razboiului, Ucraina nu va mai exista.”

Citeste si: Amenzi CNA din cauza lui Sosoaca si a AUR-istilor pentru Nasul TV si inca un post TV. Numeroase fake news si manipulari

CNA a amendat si marti doua posturi de televiziuni pentru ca au gazduit pe larg fake news transmise de senatoarea Diana Sosoaca si de reprezentanti ai AUR.

Nasul TV a fost amendat cu 30.000 de lei, in timp ce Global News, post TV apropiat de AUR, a primit o amenda de 20.000 de lei.

Iata motivele pentru care au fost amendate cele doua posturi TV, conform unui comunicat al CNA:

– amenda de 30.000 de lei postului Nasul TV pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum si pentru incalcarea dispozitiilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) si ale art. 66 din Codul de reglementare a continutului audiovizual in cadrul emisiunii de dezbatere „Sa vorbim despre tine” difuzata in data de 12.04.2023. Invitata emisiunii a fost doamna senator Diana Iovanovici-Sosoaca, iar printre afirmatiile din emisiune s-au regasit : „(…) la Carei in acest moment situatia este grava. Carei-ul este plin de soldati, de jandarmi, de politisti adusi din toate partile tarii pentru a ataca romani. Atentie ! Pentru a tine romanii departe de evenimentul care este organizat de institutiile statului roman, care s-au predat in fata institutiilor Ungariei, astfel ca la acest moment Carei-ul este de fapt predat guvernului Ungariei, un fapt de o tradare care nu s-a mai intalnit in Romania” (titlul afisat pe ecran : „Presedinta Ungariei, vizita privata in saptamana mare”) ; „Este posibil ca pana in noaptea de Paste sa mai avem niste atacuri ca natie si ca tara. (…) Astazi, sute de tancuri au traversat Moldova pe la Iasi si s-au dus pe la vama Albita (…) Tancurile se indreapta spre Transnistria si Gagauzia” ;

– amenda de 20.000 de lei postului Global News pentru editia din 05.04.2023 a emisiunii de dezbatere „Starea de veghe” (titluri afisate : „Depopularea dupa vaccinare. Raport OMS recent arata ca una din sase persoane din lume sufera de infertilitate” ; Contractele secrete cu Pfizer si Moderna. Primele „preturi” ale vaccinurilor „gratuite” si problema principala a contractelor : Statele cumparatoare sunt responsabile de reactiile adverse. Clauzele sunt ilegale”), precum si pentru stirea „Documente secrete publicate prin ordinul Curtii Federale din SUA demonstreaza ca Pfizer, FDA si verificatorii de fapte au mintit cand au spus ca in vaccinurile anti-COVID nu exista oxid de grafen” difuzata in cadrul emisiunii „Stirile Global News”, din 12.04.2023 (intervalul orar 10:58-11:43). La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) si b) din Codul audiovizualului conform carora : „In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii : a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta” ;

– amenda de 20.000 de lei postului Global News pentru modul in care a fost abordat, in editiile din 18, 19, 20, 21 si 26.04.2023 ale emisiunii „Stirea exacta”, subiectul referitor la „Proiectul de lege privind organizarea activitatii de prevenire a separarii copilului de familie”. Radiodifuzorul nu a tinut cont de dispozitiile art. 64 alin. (1) lit. a), b) si nici de cele ale art. 66 din Codul audiovizualului (titlul afisat „PLX-145, proiectul de lege suspectat ca ar legaliza Barnervernetul romanesc, a fost trimis la comisii”). In emisiune s-au facut afirmatii precum : „Desi scopul declarat al acestui proiect de lege este unul nobil, urmarindu-se sprijinirea familiilor aflate in situatii de risc, atragem atentia ca in realitatea sa are in vedere si se va putea ajunge la : prezumtia de culpabilitate a parintilor, institutionalizarea masiva a copiilor, cresterea rolului statului in apararea interesului copiilor in detrimentul parintilor, si multe altele pe care o sa le aducem aici in discutie cu invitatii nostri de la aceasta ora” ; „E adevarat, legea in ansamblu reprezinta un atac grosolan la drepturile si libertatile noastre, stabilite prin Constitutie, consider ca aceasta lege e mai periculoasa decat legile rasiale de la Nuremberg” ;

– somatie publica postului Global News, deoarece in cadrul emisiunii „Starea de veghe”, difuzata in zilele de 04 si 07.04.2023, nu s-a tinut cont de prevederile art. 139 din Codul audiovizualului, conform carora : „Publicitatea, pozitiva sau negativa, in legatura cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisa, cu exceptia perioadelor de campanie electorala”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: