Rebuturile politicii, coalitie pentru a da jos „Regimul Iohannis”: Nastase, Tariceanu, Vosganian, Petre Roman, Daea, Cristoiu, Dinescu, Savaliuc

politica

Mai multi politicieni esuati si „jurnalisti” luptatori cu statul-paralel au lansat, miercuri, „Declaratia de la Bucuresti” in care isi propun sa lupte cu „regimul Iohannis”. Ei au format si o coalitie intitulata Grupul pentru Apararea Democratiei (GAD).

Evenimentul a fost coordonat de Cornel Nistorescu si Octavian Stireanu, care au lansat o carte intitulata „Trecerea la prostocratie”. „Lansarea volumului a fost insotita si de o Declaratie a Grupului pentru Apararea Democratiei (GAD)”, anunta Nistorescu.

La eveniment au participat Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Petre Roman, Varujan Vosganian, Petre Daea, Rodica Nassar.

„‘Declaratia de la Bucuresti’ impotriva regimului Iohannis”, a titrat Nastase pe blogul lui.

In declaratie, semnatarii sustin ca „nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic si democratic spre care este impinsa tara de catre actualul regim”.

„Asistam la confiscarea deciziilor care influenteaza tara de catre o putere a incompetentilor si impostorilor, nu putem accepta sa vedem cum tara, ajunsa, prin esec electoral si manipulari grosolane, pe mana unei prostocratii agresive, aluneca intr-o fractura istorica si se departeaza de preceptele fondatoare ale civilizatiei europene”, mai spun semnatarii.

„Suntem liberi, neconstransi de intelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocratiei care sustin actualul regim”, mai arata acestia in declaratie.

Iata solicitarile Grupului pentru Apararea Democratiei:

1.In Romania este necesara abolirea imediata a secretomaniei instalate in toate prestatiile presedintelui, premierului si sefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supravegheaza. Regimul Iohannis a incetat sa mai comunice informatii catre presa si populatie, luand decizii in treburile publice cu mentalitate de proprietar privat si angajand tara ca pe o feuda personala in operatiuni pe care este nevoit sa le suporte intregul popor.

2. Recladirea normalitatii in Romania presupune cel putin trei componente esentiale:

-revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul tarii”,

-revenirea la Constitutie, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartitia puterilor in stat si pluralismul politic;

-revenirea la dezbaterea deschisa,obligatorie, nemasluita intr-o societate democratica, initierea prezentului grup fiind o contributie la aceasta.

3.Vom fi in apararea valorilor traditionale ale tarii si familiei si vom pleda pentru preluarea in modernitate a ceea ce a fost valoros in traditie.

4.Vom fi sustinatorii unor criterii clare si transparente de promovare in functii publice, in care nivelul studiilor si competenta dovedita practic sa fie primordiale, obligatorii si bine definite. Prostocratia trebuie abolita. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor functii sa fie subsidiar, consultativ si drastic restrans la un numar limitat de functii, stabilite strict prin lege.

5. In toate demersurile noastre, vom da credit si prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita notiunea de patriotism si vom intelege si apara valorile europene in sensul originar al tratatelor fondatoare la care Romania este parte.

6. Vom pleda prin comunicate si declaratii publice, in toate situatiile in care consideram ca deciziile autoritatilor, comportamentul, legile si declaratiile prostocratiei contravin intereselor nationale si aspiratiilor cetatenilor.

7. Vom pune in slujba interesului public, pe temeiuri de constiinta si de buna credinta, sistemul de valori, principiile si criteriile de conduita care ne caracterizeaza intreaga activitate profesionala, civica si publicistica.

8. Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societatii civile, a conducerilor partidelor politice si a institutiilor de presa – pentru ca din activitatea acestora sa fie eliminata dubla comanda iar actiunile lor sa beneficieze de o identitate clara in fata cetatenilor.

9. Ne vom pozitiona transant impotriva oricarei decizii de restringere a libertatilor cetatenesti si a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apararea Democratiei este o asociere ad hoc a unor persoane publice care impartasesc aceleasi valori, au aceleasi opinii despre situatia actuala din tara si gandesc consonant cu privire la sensurile de evolutie a societatii romanesti.

Semneaza:

Andrei Marga

Ion Cristoiu

Cornel Nistorescu

Octavian Stireanu

prof. dr. Gheorghe Piperea

Mircea Dinescu

Doru Buscu

Patrick Andre de Hillerin

Ioan Buduca

Valer Marian

Ion Spanu

Foto: Cotidianul.ro

Comentarii: