Recalcularea pensiilor: Ciolacu spune ca sumele vor fi platite integral de la 1 septembrie

news

Sumele rezultate dupa recalcularea pensiilor vor fi platite integral, de la 1 septembrie, fiind si cuprinse in buget, a declarat, luni seara, prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Intrebat la Antena 3 daca in luna septembrie, sumele vor fi date integral sau in transe, seful Guvernului a raspuns ca „Integral, cu data de 1 septembrie. Sunt si bugetate. S-a facut impactul. Ce ma deranjeaza ca intotdeauna venim din nou sa discutam despre pensii… E un drept al parintilor, al bunicilor nostri. Ei au muncit pentru acesti bani. Am gasit intelegere si Comisia (Europeana n.r.) ne-a cerut: ‘oameni buni, sunteti la un nivel de saracie cel mai scazut din Europa, arata cifrele, cifrele nu mint niciodata, faceti ceva cu pensiile mici, lasati pensiile mari in pace’. Si am facut un mecanism cu ministerul (Muncii n.r.), si o felicit pe doamna ministru (Simona Bucura-Oprescu), un mecanism si cu Banca Mondiala, astfel incat pensiile mici sa se mareasca cel mai mult”, a raspuns premierul Marcel Ciolacu.

Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii au fost aprobate miercuri, 28 februarie, de Guvern, acestea facand parte din proiectul asumat de Guvernul Romaniei de a recalcula toate pensiile din sistemul public in spiritul echitatii, contributivitatii si stabilitatii in munca.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela ca nicio pensie nu va scadea ca efect al noii legi.

Astfel, dupa ce in ianuarie 2024 pensiile tuturor romanilor au fost majorate cu 13,8%, in septembrie 2024 se vor plati pensiile recalculate. Important de retinut este faptul ca este pentru prima data cand in acelasi an au loc si o majorare a pensiilor, si o recalculare a acestora.

„Reforma sistemului de pensii asigura sustenabilitatea si aduce echitate pentru pensionari si viitorii pensionari. Pentru munca egala si contributii egale, pensia va fi egala. Stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevazute de noua Lege a pensiilor are drept rezultat corectarea inechitatilor sistemului public de pensii”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, citata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: