Recesiunea a lovit unele dintre cele mai importante economii ale lumii. SUA continua sa ramana pe plus

externe

new york, sua

In timp ce unele dintre cele mai mari economii ale lumii se afunda in recesiune, Statele Unite continua sa reziste, relateaza Associated Press.

Atat Japonia, cat si Regatul Unit au declarat joi ca economiile lor au scazut in ultimele trei luni ale anului 2023. Pentru fiecare dintre ele, ar fi al doilea trimestru consecutiv in care se intampla acest lucru, ceea ce se potriveste cu definitia recesiunii.

Cu toate acestea, in Statele Unite, economia a avansat in trimestrul al patrulea al anului trecut, al saselea trimestru consecutiv de crestere. Aceasta a depasit multe dintre previziunile care au fost facute anul trecut, conform carora recesiunea parea inevitabila din cauza ratelor ridicate ale dobanzilor menite sa incetineasca economia si inflatia.

O mare parte din merite revin gospodariilor americane, care au continuat sa cheltuiasca intr-un ritm solid in ciuda numeroaselor provocari. Stimulentele guvernamentale au ajutat gospodariile sa treaca peste etapele initiale ale pandemiei si peste un salt al inflatiei, iar acum cresterile salariale le ajuta sa recupereze preturile ridicate pentru bunurile si serviciile de care au nevoie.

Bineinteles, riscurile sunt inca prezente, iar economistii spun ca o recesiune nu poate fi exclusa. Inflatia s-ar putea reaccelera. Ingrijorarile legate de imprumuturile mari ale guvernului american ar putea bulversa pietele financiare.

Mai multe caracteristici unice ale economiei americane au pus-o la adapost de furtunile recesioniste, spun analistii. Guvernul SUA a oferit aproximativ 5.000 de miliarde de dolari in ajutoare pentru combaterea consecintelor pandemiei in 2020-2021, mult mai mult decat omologii de peste ocean, ceea ce a lasat majoritatea gospodariilor intr-o situatie financiara mult mai buna si a sustinut cheltuielile de consum pana in 2023.

Administratia Biden a subventionat, de asemenea, mai multe constructii de fabrici si infrastructura. Aproximativ un sfert din cresterea solida de 2,5% a economiei americane in 2023 a fost alcatuita din cheltuielile guvernamentale.

Americanii au fost mai bine protejati de cresterea ratelor decat omologii din Marea Britanie, de exemplu, deoarece majoritatea proprietarilor de locuinte din SUA cu credite ipotecare au rate fixe pe termen lung, pe 30 de ani. Prin urmare, cresterile rapide ale dobanzii de catre Rezerva Federala din ultimii doi ani – care au ridicat ratele ipotecare de la aproximativ 3% la aproximativ 6,7% – au avut un efect redus asupra proprietarilor de locuinte din SUA.

Omologii lor britanici au credite ipotecare care trebuie reinnoite la fiecare doi pana la cinci ani. Acestia s-au confruntat cu o crestere rapida a ratelor ipotecare, deoarece Banca Angliei a majorat costurile de imprumut pentru a combate inflatia.

Un alt beneficiu pentru Statele Unite este faptul ca in ultimii ani a inregistrat o crestere a imigratiei, ceea ce a facilitat ocuparea locurilor de munca de catre intreprinderi, care si-au extins potential operatiunile si a dus la cresterea numarului de persoane care castiga salarii – si apoi cheltuiesc aceste castiguri.

Japonia, in schimb, imbatraneste rapid si isi vede populatia in scadere de ani de zile, fiind mai putin deschisa la forta de munca straina. O populatie in declin poate actiona ca o piedica puternica asupra cresterii economice.

Chiar si China, a carei economie creste mai rapid decat cea a Statelor Unite, se afla sub o presiune puternica. Pietele sale bursiere au fost printre cele mai slabe din lume in ultima vreme, din cauza ingrijorarilor legate de o redresare economica lenta si a problemelor din sectorul imobiliar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: