Reconciliere intre Turcia si Egipt, dupa 10 ani de inghet in care nu au avut nici macar relatii diplomatice. Erdogan il numise „pucist” pe Sisi, acum e „fratele meu drag”
Dupa zece ani de era glaciara diplomatica, dezghetul a inceput in februarie. Presedintele turc Erdogan a calatorit in Egipt. Urmeaza acum o vizita a lui al-Sisi, pe care Erdogan l-a numit candva „ucigas”, relateaza Tagesschau.
„L-am invitat pe dragul meu frate la consultari la nivel inalt turco-egiptean la Ankara cu prima ocazie. Cred ca aceasta vizita va marca un punct de cotitura in relatiile noastre”, a declarat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Cairo la mijlocul lunii februarie. Erdogan obisnuia sa-l numeasca pe presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, care acum este numit „fratele sau drag”, drept: „pucist” si „ucigas”. Asta a fost dupa 2013.
Scurta domnie a primului liber ales presedinte egiptean, Mohamed Mursi, un membru al Fratiei Musulmane, cu care Erdogan era apropiat, s-a incheiat cu o lovitura de stat militara si preluarea puterii de catre al-Sisi in 2013. Atunci a inceput cea mai inghetata perioada din istoria de aproape 100 de ani a relatiilor dintre Turcia si Egipt. Nici macar nu mai aveau relatii diplomatice.
Cu toate acestea, legaturile dintre cele doua tari nu au fost rupte complet, spune politologul si analistul egiptean Abdel Moneim Said. „Relatiile economice si comerciale au ramas si au continuat ca inainte. Intreruperea a fost in primul rand de natura strategica si politica”, spune omul de stiinta. De fapt, volumul comertului dintre cele doua tari s-a ridicat recent la aproximativ zece miliarde de dolari pe an. Cu toate acestea, anunturile din februarie dau o idee despre cat de mult potential exista: volumul comertului urmeaza sa creasca cu 50%, pana la 15 miliarde de dolari. Cum se poate realiza acest lucru in practica este subiectul discutiilor dintre Erdogan si al-Sisi in Turcia.
Subiectele militare sunt, de asemenea, pe lista. Egiptul este interesat de dronele turcesti, de exemplu. Cel mai important producator de drone din tara, Baykar, demonstreaza ce are de oferit Turcia. Compania, impreuna cu altii, participa la „Egypt International Airshow” din Egipt, in acelasi timp cu vizita lui al-Sisi la Ankara.
Si este vorba si despre probleme energetice. Turcia, care are putine resurse naturale, isi doreste partea din rezervele de petrol si gaze din estul Mediteranei. Dar este izolat. Spre deosebire de alte tari invecinate, cum ar fi Egiptul, Turcia nu face parte din „Forumul de gaz al Mediteranei de Est”. Acesta este locul in care al-Sisi poate ajuta, spune politologul egiptean Said. Egiptul are influenta asupra celorlalti membri ai „Forumul de gaz al Mediteranei de Est”, precum Cipru, Grecia, Israel si Italia. „Turcia vrea sa se alature, dar trebuie sa semneze mai intai Conventia ONU privind dreptul marii. Dupa aceea, toate chestiunile privind demarcarea frontierelor maritime si utilizarea gazului vor fi rezolvate”, mai spune el.
Un alt subiect va fi razboiul din Gaza. Aproape nimeni nu a criticat Israelul pentru actiunile sale in Fasia Gaza la fel de aspru ca Erdogan. Spre deosebire de al-Sisi, el nu a putut sa-si asume un rol de mediere.