Rectorul si prorectorul Academiei de Politie au fost dati afara. Au pus la cale santajarea jurnalistei Emilia Sercan

news

Ministerul Afacerilor Interne solicita demisia rectorului si a prorectorului Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” – Adrian Iacob si Mihail Petrica Marcoci -, cercetati penal de DNA, sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunii de instigare la santaj, in dosarul privind amenintarea cu moartea a jurnalistei Emilia Sercan.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de masurile dispuse de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie de punere in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar, pe o perioada de 60 de zile, fata de rectorul Academiei de Politie ‘Alexandru Ioan Cuza’, Iacob Adrian, si prorectorul Marcoci Petrica Mihail”, a informat vineri Biroul de presa al MAI.

In aceste conditii, comanda Academiei de Politie va fi asigurata de prorectorul Veronica Stoica, pana la imputernicirea unui nou rector si a unui nou prorector.

In conformitate cu art. 27^21 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul Politistului, Adrian Iacob si Petrica Mihail Marcoci vor fi pusi la dispozitia ministerului.

„Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetati si la prejudiciul de imagine adus institutiei, precum si la calitatea si conduita impuse de lege pentru politisti, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicita celor doi ofiteri sa isi prezinte cererile de demisie. Avand in vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de catre ministru nu este posibila in acest context, insa o decizie de eliberare din functie se poate lua prin vot de catre Senatul universitatii. O analiza a situatiei create la nivelul Academiei de Politie este asteptata si din partea Senatului universitatii”, arata sursa citata.

MAI condamna orice act de intimidare sau de amenintare din partea vreunui angajat al ministerului si isi exprima toleranta zero fata de astfel de fapte.

„Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Politiei Romane, a colaborat cu DNA in acest caz inca de la primirea sesizarii depuse de jurnalistul amenintat si va acorda in continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, precizeaza sursa citata.

Rectorul si prorectorul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob si Mihail Petrica Marcoci, sunt cercetati penal de DNA, sub control judiciar, pentru savarsirea infractiunii de instigare la santaj, fiind acuzati ca l-au determinat pe ofiterul Gheorghe Barbulescu sa ii transmita un mesaj de amenintare cu moartea jurnalistei Emilia Sercan.

DNA sustine ca, la sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie 2019, rectorul si prorectorul Academiei de Politie i-au cerut politistului Gheorghe Barbulescu, profitand de ascendentul pe care il aveau asupra acestuia, prin relatia de subordonare, diferenta de varsta si de grad profesional, precum si relatia personala care se dezvoltase intre ei si recunostinta acestuia din urma pentru oportunitatea de a continua sa activeze in mediul universitar, sa transmita mesaje Emiliei Sercan ca sa o determine sa inceteze investigatiile jurnalistice care il vizau pe Adrian Iacob.

Solicitarile au fost transmise in cadrul mai multor discutii pe care Gheorghe Barbulescu le-a purtat atat separat cu cei doi, cat si impreuna, in sediul Academiei de Politie.

Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul ca, in perioada martie – aprilie 2019, Emilia Sercan a publicat mai multe articole care vizau in mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecinte semnificative asupra carierelor celor doi ofiteri superiori, astfel incat pentru acestia era esential ca anchetele jurnalistice sa inceteze.

Mai mult despre: ,

Comentarii: