Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, critici dure la adresa opozitiei: „Unii politicieni – ca de exemplu Catalin Drula” – sunt incapabili sa vada jocul geopolitic mai larg si interesul Romaniei”

news

Remus Pricopie, Catalin Drula, critici, Klaus Iohannis, NATO, joc geopolitic

Anuntul candidaturii lui Klaus Iohannis la functia de secretar general al NATO a generat opinii pro si contra. In vreme ce unii politicieni si jurnalisti au salutat acest anunt si si-au declarat sprijinul pentru accederea presedintelui Romaniei intr-o functia cu asemenea responsabilitate, altii au criticat decizia.

„Pe noi nu ne-a intrebat cand si-a depus candidatura, care, dupa parerea mea, nu are niciun fel de sansa. SUA, puterea dominanta in NATO, dar si Marea Britanie, Germania, Franta, Estonia, Lituania – statele din Flancul Estic – deci statele cele mai mari si mai importante si-au declarat sustinerea pentru un alt candidat (olandezul Mark Rutte). Pare mai degraba, daca ma intrebati pe mine, un soi de troc, nu-i spun santaj, ca sa primeasca altceva in alta parte”, a declarat liderul USR.

In replica, rectorul SNSPA si politologul Remus Pricopie a afirmat ca „ar trebui sa intelegem ca interesul national se promoveaza prin folosirea tuturor instrumentelor specifice relatiilor internationale, inclusiv prin candidaturi care afirma si intaresc pozitionarea geostrategica a Romaniei la granita de est a #NATO.

Unii dintre noi, inclusiv lideri de opinie si jurnalisti, sunt poate mai putin obisnuiti cu initiative de acest calibru. Suntem, poate, tributari unei gandiri pe care ne-am tot dezvoltat-o in ultimele decenii, aceea de a considera ca Romania participa periferic la strategii politice de amploare, ca nu este parte a deciziei si nu se implica in „jocul celor mari”. Este o posibila explicatie pentru tendinta unora de a subestima valoarea strategica a candidaturii lui Klaus Iohannis la sefia NATO.

In opinia lui Pricopie, „Romania are o carte pe care o joaca. Daca ne dorim cu adevarat sa fim acolo, la masa deciziilor, atunci ar trebui sa renuntam la stereotipurile si prejudecatile despre noi ca tara, ca natinune. Ar trebui sa conṣtientizam faptul ca trecerea de la „think small” la „think big” se face cu paṣi hotaraṭi, nu cu ezitari ṣi evocarea permanenta a neputinṭei.

Nu ma aṣtept ca cei de la AUR sa contribuie la acest demers, dar sunt surprins sa constat ca unii politicieni din opoziṭie – ca de exemplu Catalin Drula – sunt incapabili sa vada jocul geopolitic mai larg ṣi interesul Romaniei, cu toate ramificaṭiile sale, dincolo de simpla obṭinere a unei poziṭii intr-o organizaṭie internaṭionala. Romania are nevoie de politicieni serioṣi, cu viziune, iar 2024 este un an bun pentru a cerne „neghina politica” din „graul naṭiunii”, a mai precizat universitarul roman, pe pagina sa de Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: