Redactorul-sef GSP dezvaluie de ce elvetienii l-au dat afara: presiuni din partea industriei pariurilor. „Am cerut sa fiu lasat sa lucrez liber si onest”

news

Catalin Tepelin

Catalin Tepelin, redactor sef al Gazetei Sporturilor pana ieri, a sugerat intr-o postare pe Facebook ca patronatul elvetian al trustului Ringier a ales sa se desparta de el in urma unor presiuni din partea industriei pariurilor. La plecarea din redactie, Tepelin a fost aplaudat de colegii sai.

„Ma despart azi de Gazeta Sporturilor dupa 20 de ani cat o viata de om.

Despartirea este neasteptata si nu s-a nascut din vointa mea, ea a fost propusa de actionarii Ringier Sportal, compania care detine Gazeta Sporturilor din 2018, si motivata prin clasicele ‘nepotrivire de caracter, viziune diferita asupra dezvoltarii, rezultate etc’. In opinia mea insa, ruptura a fost provocata de faptul ca m-am impotrivit unor decizii care, cred eu, incercau sa incalce principiile unei prese independente.

In ultimul an, au fost mai multe discutii in contradictoriu cu managementul elvetiano-bulgar pe marginea modului de lucru, a strategiei si pozitionarii GSP.

In urma cu o luna, pe 28 august, alaturi de Catalin Tolontan am comunicat si conducerii executive a Ringier AG precum si Boardurilor companiei, printr-o discutie face-to-face la Zurich insotita de o scrisoare oficiala semnata de 25 de lideri ai redactiilor GSP si Libertatea, ca au fost mai multe episoade care, in opinia noastra, sugerau o imixtiune a comercialului in editorial. Iar ingerinta asupra independentei jurnalistice este interzisa nu doar de codul de conduita al Ringier, ci si de legea romana.

Am transmis ca eu si colegii mei nu vrem sa lucram sub o asemenea presiune. Si nici nu vrem sa aratam conducerii, inainte de publicare, articolele ‘sensibile’ despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat ca nu e cazul.

Iar raspunsul final a venit ieri, 2 octombrie: nepotrivire de caracter. Conducerea Ringier este in dezacord cu motivarea mea, sustinand ca decizia ireversibila a despartirii nu are nicio legatura cu demersul din august ori cu libertatea de exprimare a redactiei. E momentul perfect pentru cei care pariaza pe coincidente. 1 pauza, 2 final.

Nu, nu plec de la Gazeta pentru ca vreau ‘sa caut alte oportunitati’ ori pentru ca mi-am dorit ‘sa explorez noi orizonturi’, cum se spune in astfel de momente. Am cerut sa fiu lasat sa lucrez, alaturi de echipa Gazetei, asa cum am facut-o dintotdeauna: liber, onest si in interesul publicului, nu al unor terti, fie ca ei sunt parteneri de publicitate, persoane din sport sau din afara lui, companii etc. Decizia Ringier a fost ca nu mai poate lucra cu mine.

Plec dezamagit, dar cu capul sus. Sunt recunoscator publicului si mandru ca am fost coleg, in redactia Gazetei, cu atatia oameni de calitate, profesionisti curajosi si onesti. Le multumesc tuturor pentru munca lor excelenta si imi pare rau ca nu am putut face mai multe pentru ei in toata aceasta perioada.
20 de ani. O viata de om. Dar si oamenii au mai multe vieti”, a transmis Tepelin.

Tepelin a fost aplaudat la plecarea din redactie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: