Referendum justitie. Fost consilier prezidential: „De ce se tem PSD-istii de referendum. Vom afla adevarul”

analize

Consultantul politic Cristian Hrituc, fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu, explica intr-o postare pe bloful sau de ce PSD este atat de inspaimantat de referendumul pe justitie pe care l-a anuntat, marti, presedintele Klaus Iohannis.

Pe langa faptul ca referendumul va mari prezenta la vot, ceea ce va duce PSD cu mult sub un scor de 30%, un scor bun obtinut de tabara pro-justitie la referendum echivaleaza cu o ”motiune de cenzura”, explica Hirtuc.

„Suntem in pozitia in care s-ar putea sa avem un referendum consultativ chiar in ziua alegerilor. Aceasta este o veste extrem de proasta pentru PSD. Partidul lui Liviu Dragnea are de ce sa se teama, daca referendumul va fi organizat. Mai jos, o sa incerc sa trec o parte din motivele care ne arata ca pentru PSD, organizarea unui referendum acum inseamna un dezastru.

1) Referendumul organizat de Presedinte pe teme de justitie va mari mobilizarea la vot

Tema centrala a campaniei pentru europarlamentare ar fi tema referendumului si mai putin temele europene, mult mai aride si mai plicticoase. Justitia ar deveni iar tema principala si se vor aduce in discutie toate sabotajele facute de Dragnea pentru a scapa de procesul pe care il are. Ar creste frustrarea in societate dar, spre deosebire de momentele in care cetateanul stie ca nu are o parghie imediata, acum ar avea votul, ca instrument imediat si direct. Ar putea vota ”da” pentru justitie, pentru referendum. Ar putea sanctiona PSD.

Tensiunea care a existat in marile orase nu s-a consumat. Referendumul ar fi un mijloc de descarcare.

Mobilizarea data de referendum ar putea scoate la vot si o parte din electoratul care la acest moment nu crede intr-una din solutiile pe care le prezinta opozitia.

2) Mobilizarea la vot ar insemna un scor mai mare pentru partidele anti-PSD

De obicei, prezenta mica avantajeaza primul clasat. Partidele de opozitie sunt avantajate de o prezenta mare la vot, de venirea nemultumitilor. O mobilizare mai mare la vot (4-5 procente) peste 32% cat este de obicei in europarlamentare, ar putea insemna un PSD dus la un scor mult mai mic decat arata sondajele acum. Acesta este primul test electoral pe care il are Dragnea de cand a castigat alegerile parlamentare. Un scor sub 30% ar insemna pentru social-democrati inceperea procesului de framantari interne, plecari, dezertari, tradari.

3) PSD a pierdut toate referendumurile in care s-a opus

La referendumul din 2009, privind 300 de parlamentari si Parlament unicameral, PSD s-a opus din rasputeri. Referendumul a trecut. Potrivit datelor finale ale BEC, 72,32% (6.740.213) dintre romani s-au exprimat in favoarea trecerii la un parlament unicameral. Prezenta la urne a fost de 50,95% (9.320.240) din numarul total al alegatorilor (18.293.277).

Se poate vedea cu usurinta ca inclusiv in acest referendum au fost votanti PSD care au sustinut referendumul din 2009. Nu erau de ajuns doar voturile aduse de Traian Basescu, care in primul tur a luat un scor de 32.34%, adica undeva la 3.153.640 de voturi. Diferenta de voturi dintre rezultatul obtinut de Basescu si voturile obtinute pro referendum este o diferenta in care se regasesc voturi din toate zonele, inclusiv PSD.

Chiar si acum se poate intampla ca electori ai social-democratilor sa voteze pentru referendumul organizat de Iohannis. Nu putem spune ca tot electoratul PSD nu crede in justitie, nu crede in dreptate si nu si-ar dori ca Romania sa fie un stat de drept. O parte din acestia sunt crescuti in spiritul dreptatii, oameni care au muncit cinstit, care voteaza social democratia, dar care nu sunt de acord cu lupta anti-justitie dusa de Dragnea.

Orice vot venit din partea electoratului PSD pentru ”DA justitie” la referendum inseamna o dubla pierdere pentru social democrati, o palma primita chiar din partea propriilor sustinatori.

In campania electorala trecuta, cand PSD a castigat alegerile, social-democratii nu au avut in campanie mesaje despre justitie. Si-au axat totul in jurul promisiunilor economice. Tema pe care ei au inceput sa pluseze de cand au venit la putere a fost inexistenta. In campania electorala nu au vorbit de modificari la legile justitiei, nu au vorbit de dezincriminarea abuzului in serviciu. De ce? Se temeau ca vor pierde puncte. O sa aflam, in cazul in care referendumul va fi declansat, daca va fi validat si adevarul despre sustinerea acestor masuri in randul electoratului PSD.

4) Un scor bun obtinut de tabara pro-justitie la referendum echivaleaza cu o ”motiune de cenzura”

Daca referendumul obtine numarul de voturi necesar pentru a fi validat, atunci PSD va primi o grea lovitura. Toata retorica PSD va fi anulata. De-a lungul vremii, acestia au sustinut ca romanii nu isi doresc sa mai auda de lupta anti-justitie. Au intors mesajele pe acest domeniu si au sustinut ca romanii sunt satui de ”abuzurile” din justitie. Si-au creat singuri o tema – oprirea abuzurilor din justitie. Chiar daca au inversat realitatea si au creat un unghi de abordare convenabil, ei “reparand abuzurile din justitie”, un vot pro justitie ar invalida tot discursul pe care l-au avut. PSD a incercat sa justifice stoparea luptei anti coruptie cu un discurs alternativ. Dragnea si ceilalti capi ai PSD au fost prezentati ca victime, iar toate dosarele lor penale erau doar ”facaturi”. In momentul in care referendumul ar fi validat, Dragnea ar fi declarat invinsul politic al acestui razboi.

Vom vedea daca presedintele va trece la declansarea referendumului. Un lucru este cert, acest referendum nu va fi privit cu ochi buni de PSD-isti, iar in scurt timp acestia vor incepe cu mesajele negative, de demobilizare si de negare a necesitatii lui”, a scris Hrituc pe blog.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: