Referendum justitie. Radu Tudor baga spaima in PSD, ce intrebare va pune Iohannis: „Va fi una tintita impotriva presedintelui PSD Liviu Dragnea”

analize

Realizatorul Antena 3 Radu Tudor sustine ca a aflat, din „surse liberale”, ce intrebare are de gand sa puna Klaus Iohannis la referendumul pe justitie. El tine sa mentioneze ca referendumul „are caracter consultativ, el nu are putere de lege”.

„Presedintele Klaus Iohannis a declansat procedurile in legatura cu organizarea unui referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, 26 mai. Guvernul este institutia ce trebuie sa organizeze din punct de vedere logistic acest referendum. El va costa aproximativ 20 milioane euro.

Dupa 2 runde in care presedintele s-a consultat cu ONG-uri anti-PSD si cu asociatiile magistratilor, se pare ca partidele politice nu vor fi chemate la consultari la Cotroceni.

Procedura intra asadar in linie dreapta. Din mai multe surse liberale, a reiesit ca posibila intrebare la referendum va fi una tintita impotriva presedintelui PSD Liviu Dragnea. Intrebarea se va referi la acordul/dezacordul cetatenilor romani in legatura cu acceptarea in functii publice a persoanelor cu o condamnare penala. Pentru acest tip de initiativa, reprezentantii USR au strans deja cateva sute de mii de semnaturi (Fara penali in functii publice). Sunt sanse de 51% ca aceasta sa fie intrebarea, fara a fi insa imposibila o schimbare de ultim moment.

Daca PSD va decide sa boicoteze acest referendum, sunt slabe sanse ca el sa fie validat.

Potrivit Constitutiei Romaniei, referendumul are caracter consultativ. El nu are putere de lege. In schimb, rezultatul sau, chiar in cazul invalidarii din cauza lipsei numarului de voturi necesare, ar putea fi o tema predilecta in batalia pentru alegerile prezidentiale.

Bazandu-se pe aceeasi tema a “penalilor”, PNL a obtinut un rezultat slab la parlamentarele din 2016 (20 %), iar PSD un scor nesperat de mare (46%).

De la declansarea acestui subiect in spatiul public si a iesirilor repetate cu limbaj extrem de dur la adresa PSD si a lui Liviu Dragnea, presedintele Iohannis a scazut cateva procente in sondaje. El ramane insa pe primul loc in optiunea de vot la prezidentialele din noiembrie-decembrie de anul acesta, in cercetarile a 4 institute de sondare a opiniei publice”, scrie Radu Tudor.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca va convoca referendumul pe justitie in data de 26 mai.

„Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai. Pentru ca asa nu se mai poate. PSD continua asaltul la adresa justitiei, de data aceasta pesedistii vor sa dea OUG sa modifice codurile penale. Golaneala de astazi a depasit orice limita”, a spus presedintele.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: