Referendum pe justitie. Se anunta o importanta victorie a lui Iohannis la CCR, referendumul ar putea avea loc in ziua alegerilor europarlamentare

politica

CCR a decis marti preschimbarea termenului de dezbatere a sesizarii de neconstitutionalitate formulata de presedintele Klaus Iohannis privind legea care interzice organizarea referendumului odata cu europarlamentarele din 6 martie in 27 februarie.

”Vazand sesizarea de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala, formulata de Presedintele Romaniei, Plenul Curtii Constitutionale, in ziua de 12 februarie 2019, a luat in discutie preschimbarea termenului de judecata in aceasta cauza, stabilit pentru data de 6 martie 2019, intrucat s-a constatat ca, in temeiul art.50 teza a doua din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, este necesara luarea unor masuri pentru buna desfasurare a activitatii Curtii.

Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 230 din Codul de procedura civila coroborat cu art.14 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a dispus preschimbarea termenului de judecata de la data de 6 martie 2019 la data de 27 februarie 2019, data care se va comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului”, se arata intr-un comunicat de presa remis Mediafax.

Saptamana trecuta, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a atras atentia asupra faptului ca alegerile europarlamentare sunt tinute in sah de Curtea Constitutionala. Asociatia a solicitat CCR sa scurteze termenul de examinare, subliniind ca acesta este mult prea lung si nu tine cont de necesitatea stabilirii in timp util a legislatiei dupa care se vor desfasura alegerile din luna mai 2019.

”Inainte de alegeri si mai inainte de campania electorala, este necesar ca persoanele care vor sa candideze sa stranga liste de semnaturi de sprijin. Pana la pronuntarea CCR pe exceptia de constitutionalitate a noii legi, Guvernul nu poate aproba un model cert al listei de sustinatori, intrucat exista diferente intre legea actuala si cea noua. Daca Guvernul ar aproba acum un model de lista conform legii actuale, iar dupa decizia CCR noua lege ar intra in vigoare, se va putea specula ca toate listele de semnaturi nu ar fi conforme cu legea in vigoare la data alegerilor. Astfel, este posibil sa se ajunga la dispute nesfarsite in societate (nu ar fi primul caz) in legatura cu legea (veche sau noua) aplicabila in cazul intocmirii listei de sustinatori, la noi sesizari ale Curtii Constitutionale si, in cele din urma la punerea sub semnul intrebarii a rezultatului alegerilor”, a avertizat APADOR-CH in comunicatul de presa transmis saptamana trecuta.

Pe 17 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constitutionala (CCR) legea adoptata la finalul anului trecut care interzice organizarea oricarui tip de referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit in contextul declansarii de catre presedintele Iohannis, in ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justitia si a declaratiilor facute in ultimele luni de sefului statului, care a spus raspicat ca nu a renuntat la planul de a declansa consultarea populara.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeasi data cu data desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European afecteaza norme si principii constitutionale”, a aratat seful statului in sesizarea transmisa Curtii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: