Referendumul lui Dragnea nu are nicio sansa sa fie validat. AEP anunta cati romani ar trebui sa iasa la vot

news

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat vineri ca 18.917.485 de alegatori figurau la 31 august in Registrul electoral, datele fiind transmise in contextul in care in 7 octombrie ar urma sa aiba loc referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie.

Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezenta de 30%, adica 5.675.245 persoane.

Potrivit AEP, numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral in luna decembrie 2016 era de 18.881.604, cu 35.891 mai putini fata de ultima informare publica realizata de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pe aceasta tema, potrivit careia la data de 31 august 2018 figurau in Registrul electoral 18.917.485 de alegatori romani.

In intervalul mentionat s-au efectuat de catre primari operatiuni curente in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia, au avut loc importuri de date de la Directia Generala de Pasapoarte, precum si inscrieri in Registrul electoral din oficiu, de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, a cetatenilor romani care au implinit varsta de 18 ani, precizeaza AEP.

Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judete, municipii, orase, comune, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara, iar persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt primarii sau persoanele desemnate de catre primari, prin dispozitie, conform legii.

Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat marti, cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „impotriva” si sapte abtineri, proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.

Referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 7 octombrie, a anuntat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Surse politice au declarat pentru G4Media ca PSD vrea doua zile de vot pentru referendumul de modificare a Costitutiei pe tema familiei traditionale, iar Guvernul ar urma sa adopte marti OUG in acest sens. In paralel, ar urma sa fie organizat si un referendum pentru schimbarea denumirii judetului Olt.

Pentru ca referendumul sa se desfasoare timp de doua zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede ca ziua scrutinului este duminica. De asemenea, dupa aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie sa adopte si hotarari de Guvern pentru stabilirea exacta a zilelor in care va avea loc consultarea populara.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constitutiei s-a desfasurat tot pe parcursul a doua zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenta pentru validarea acestuia.

Mai mult despre: ,


loading...

Comentarii: