Referendumul pe justitie, in linie dreapta. Au inceput consultarile la Cotroceni, iata cine participa

politica

Consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanti ai societatii civile pe tema referendumului pentru justitie au inceput, marti, la Palatul Cotroceni.

La intalniri participa reprezentanti ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Initiativa Romania, Asociatia Decembrie 89, FreedomHouse Romania, Centrul Roman de Politici Europene, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Inovare Publica, Geeks for Democracy, #Rezistenta, Va Vedem din Sibiu, Curaj inainte, Umbrela Anticoruptie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din Romania, Grupul pentru Dialog Social, Coruptia Ucide, dar si jurnalistele Emilia Sercan si Madalina Rosca.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis inca de saptamana trecuta invitatii reprezentantilor unor organizatii neguvernamentale pentru consultari, unii dintre acestia anuntand pe Facebook ca au fost invitati. De asemenea, miercuri, de la ora 17:00, au fost convocati si magistratii la discutii pe tema referendumului.

Elena Calistru, de la organizatia Funky Citizens, a scris: „Am primit (si acceptat) o invitatie de a participa la consultarile Presedintelui cu o parte din organizatiile din societatea civila cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum pe justitie. Se intampla marti, la Cotroceni. Asa ca am nevoie de inteligenta voastra colectiva – voi cum simtiti acest posibil referendum deodata cu europarlamentarele? Strica, ajuta? Cum ar trebui sa sune intrebarea?”, a scris Elena Calistru pe contul sau de Facebook.

Si Elena Ghioc, de la Initiativa Romania, a anuntat ca a primit invitatia presedintelui.

„Administratia Prezidentiala m-a invitat astazi la consultari pe tema referendumului pentru justitie. Consultarile vor avea lor marti, 26 martie. Va tin la curent de indata ce aflu mai multe detalii si va cer opinia pe cele 3 intrebari de mai jos. (…)

1)Sunteti de acord cu inasprirea legislatiei penale pentru infractiunile de coruptie si de serviciu?

2) Sunteti de acord ca cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu poata fi alesi in organele administratiei publice locale si centrale pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii?

3) Sunteti de acord ca legile justitiei si politica penala a Romaniei sa fie facute exclusiv in Parlament, dupa consultarea si in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare si verificare?

Voi ce ati vrea sa transmitem Presedintelui Romaniei?”, a scris Elena Ghioc pe contul sau de Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat saptamana trecuta, la o dezbatere organizata de Festivalul OneWorld, ca este „aproape hotarat” sa organizeze un referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Iohannis a declarat sambata, la Gala TNL, unde a primit premiul „Garantul Democratiei”, ca, pentru a da romanilor votul inapoi, a inceput sa reevalueze ideea unui referendum. El a afirmat ca din cauza PSD Romania nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD Romania nu s-a dezvoltat mai bine.

„Pentru a da romanilor votul inapoi am inceput sa reevaluez ideea unui referendum. Fiindca doar asa romanii pot arata ca nu mai sunt de acord cu felul in care PSD strica legile justitiei, isi bate joc de tara, isi bate joc de romani. Am invitat deja pentru inceputul saptamanii viitoare pe foarte multi romani interesati, cu care voi avea consultari pe tema referendumului, fiindca imi doresc un referendum bine organizat, bine gandit, un referendum in parteneriat cu societatea civila, cu partidele politice de buna-credinta si impreuna cu romanii si cu voi!, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: