Reforma judiciara din Israel: Intalnire intre reprezentantii partidului Likud si opozitie, in biroul presedintelui tarii

externe

Reprezentanti ai Partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu si ai partidelor de opozitie, s-au intalnit, marti seara, in biroul presedintelui Isaac Herzog, pentru 90 de minute, timp in care au discutat planul de revizuire judiciara, potrivit The Times of Israel.

Opozitia a fost reprezentata de delegatia lui Yesh Atid, partidul fostului premier Yair Lepid, si reprezentanti ai Partidului Unitatii Nationale. Delegatiile altor partide de opozitie se vor intalni cu presedintele in cursul acestei saptamani.

Dupa prima runda de discutii cu presedintele Isaac Herzog pentru a ajunge la un compromis cu privire la reforma judiciara, delegatia Yesh Atid spune ca a sustinut o reforma semnificativa, inclusiv o constitutie.

„I-am spus presedintelui ca in cel de-al 75-lea an al statului Israel, putem face o schimbare reala – nu doar remedieri cosmetice, ci o constitutie larg agreata, bazata pe valorile Declaratiei de Independenta”, potrivit unei declaratii a delegatiei.

Delegatia spune ca incearca sa ajunga la un „consens larg al reprezentantilor pentru a reflecta un consens national al cetatenilor Israelului”.

De asemenea, mai spune ca se asteapta ca revizuirea sa fie eliminata complet de pe ordinea de zi pentru a „incepe discutiile pe o pagina noua”.

Intalnirea a avut loc „intr-o atmosfera buna”, a anuntat biroul presedintelui, mentionand ca negocierile vor continua maine.

Liderul partidului Unitatea Nationala, Benny Gantz, spune ca negocierile pentru a ajunge la un compromis cu privire la revizuirea judiciara ar fi trebuit sa inceapa in urma cu trei luni.

„Ar fi trebuit sa prevenim tot ce a trait aceasta tara in ultimele trei luni, ar fi trebuit sa ne asezam acum trei luni si sa oprim legea si sa vorbim”, a spus Gantz intr-un interviu pentru stirile Channel 12.
Gantz spune ca, in ciuda faptului ca Unitatea Nationala si Yesh Atid trimit delegatii separate la discutii cu presedintele Isaac Herzog, „suntem foarte coordonati”.

Fostul ministru al apararii spune ca „trebuie sa ajungem la un acord care sa serveasca toti cetatenii Israelului, cei care sunt pentru si cei care sunt impotriva”, adaugand: „Nimeni nu ar trebui sa castige aici, eu nu vreau sa castig.”

Intrebat daca s-ar gandi sa se alature guvernului premierului Benjamin Netanyahu, Gantz a raspuns „nu”, adaugand: „Nu sunt aici pentru a salva guvernul, sunt aici pentru a salva tara”.

Presedintele Herzog s-a numarat printre cei mai vocali sustinatori ai unui dialog in ultimele luni, desi un cadru pe care l-a propus cu cateva saptamani in urma a fost respins de coalitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: