Reforme majore in educatie: Profesorii, platiti in functie de performanta, iar liceele vor avea un curriculum modernizat

news

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Daniel David, a prezentat o viziune ampla asupra reformelor educationale planificate pentru 2025, punand accent pe salarizarea profesorilor in functie de performanta, imbunatatirea curriculum-ului liceal si reorganizarea cercetarii.

Ministrul a subliniat ca masurile sunt esentiale pentru dezvoltarea unui sistem educational performant si motivant, informeaza adevarul.ro

Una dintre principalele prioritati anuntate este introducerea indicatorilor de performanta pentru profesori.

„Ai nevoie de profesori motivati si pregatiti in metode moderne de predat. Pentru asta, e nevoie de salarii decente, care sa reflecte respectul pe care il acordam educatiei in societate,” a declarat ministrul.

Indicatorii de performanta vor fi utilizati pentru acordarea premiilor si bonusurilor, fara a afecta salariul de baza al cadrelor didactice.

„Performanta trebuie rasplatita, dar fara a sacrifica stabilitatea salariala,” a precizat Daniel David.

Ministrul a atras atentia asupra faptului ca nivelul scazut al salariilor din sistem descurajeaza absolventii valorosi sa intre in invatamantul preuniversitar.

„Cei mai buni absolventi nu aleg sa devina profesori, pentru ca nu sunt motivati. Trebuie sa ne asiguram ca aceasta tendinta se schimba,” a spus ministrul.

Pentru a implementa aceste masuri, se va adopta o strategie similara celei din domeniul sanatatii.

Totodata, programe de training vor fi introduse pentru a sprijini cadrele didactice in utilizarea metodelor moderne de predare.

Un alt punct esential al reformei este finalizarea planurilor cadru pentru liceu, care vor fi puse in dezbatere publica la sfarsitul lunii ianuarie.

„Vom organiza dezbateri in marile centre academice in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, pentru a implica toti actorii relevanti,” a anuntat ministrul.

Planurile cadru vor fi revizuite pe baza feedback-ului primit, inclusiv din partea expertilor internationali, pentru a se asigura ca absolventii de liceu vor fi bine pregatiti atat pentru piata muncii, cat si pentru continuarea studiilor universitare.

„Vrem absolventi care sa fie buni specialisti, buni cetateni si protectori ai democratiei,” a punctat Daniel David.

Ministrul a atras atentia asupra lipsei de cooperare intre institutele de cercetare, universitati si mediul privat, ceea ce impiedica dezvoltarea cumulativa a cunoasterii.

„Trebuie sa integram toate componentele cercetarii, evitand suprapunerile si competitiile inutile,” a explicat ministrul.

Aceste masuri sunt menite sa creeze un sistem educational modern, capabil sa raspunda cerintelor societatii si economiei actuale.

„In final, educatia este cheia pentru o societate mai buna si pentru viitorul tarii,” a concluzionat Daniel David.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: