Refugiatii HI-TECH: „Tot ce trebuie sa stim se afla pe Facebook”. Incursiune printre sirieni

externe

Pe site-urile de socializare au aparut pagini specializate in care refugiatii sunt sfatuiti ce trebuie sa faca pentru a ajunge in siguranta in zonele vizate, de ce corturi au nevoie, dar si la ce hoteluri ieftine e bine sa se cazeze.

Daca ai pasaport, te costa doar 36 de dolari un bilet pentru feribotul care face legatura dintre coastele Turciei si insula greceasca Lesbos, din Marea Egee. Refugiatii trebuie sa plateasca, insa, cate 1.350 de dolari de persoana bani cash traficantilor care ii transporta inghesuiti in barcile gonflabile.

Joseph, un crestin care a fugit din Siria in Turcia in urma cu doua saptamani spune ca a calatorit pe o pluta de sapte metri pe care se aflau 62 de pasageri. Joseph nu a vrut sa le dezvaluie jurnalistilor CNN numele complet de teama ca familia sa ramasa in Siria ar avea de suferit. A traversat Marea Egee impreuna cu cativa membri ai familiei sale. Au platit 14.600 de dolari pentru aceasta calatorie periculoasa. „E foarte scump, dar sufletul este scump”, spune Joseph.

barca

Razboiul nu a lovit inca orasul Tartus, in care Joseph lucra pe un post de contabil. „Daca nu intr-o luna, atunci in trei sau sase luni tot va lovi”, spune el. „Siria este terminata”.

Joseph si familia lui se odihneau intinsi pe jos pe un stadion in care toti refugiatii au fost dusi de catre autoritatile elene pentru a li se prelucra datele inainte de a-i trimite la Atena. Insula este plina de refugiati care isi spala hainele in apa marii si le intind pe zidurile unui castel vechi de 1.400 de ani. Locuiesc in corturi, prin parcuri. Nu le lipseste insa tehnologia. Telefoane de ultima generatie, tablete, toate conectate la internet.

telef 2

„Au multe aparate cu ajutorul carora reusesc sa se organizeze intr-un mod total inediat”, a spus Alessandra Morelli, oficial in cadrul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati.

„Cand sosesc, ei stiu exact unde trebuie sa mearga, cu cine trebuie sa vorbeasca. Stiu ce sa cumpere. Facebook-ul joaca un rol incredibil in cazul lor”, a explicat ea.

Kenan al Beni are 19 ani si este un exemplu de „refugiat Facebook” din Siria. El si cei sase prieteni ai sai cam de aceeasi varsta cu el au ajuns pe insula Lesbos joi dimineata. Barca lor a avut probleme pe mare si al Beni povesteste ca el si prietenii lui au telefonat Garzii de Coasta a Greciei folosind mobilele din dotare. „Avem toate numerele lor. Avem GPS instalat pe telefoanele mobile. Le-am trimis mesaj pe WhatsApp si au venit sa ne salveze”, a explicat el.

coada

Kenan al Beni si prietenii lui s-au pregatit atent pentru aceasta calatorie. Multi dintre ei purtau pungi impermeabile din jurul gatului in care isi transportau in siguranta documentele si telefoanele. Al Beni le-a aratat reporterilor CNN o serie de pagini de Facebook unde sirienii au adunat sfaturi pentru alti refugiati ca sa stie ce au de facut si ce obstacole pot intampina pe traseul lor spre Europa. Pe una dintre pagini erau incluse fotografii in care erau exemplificate tipurile de cort de care au nevoie precum si indicatii legate de hoteluri la preturi accesibile din Atena.

„Tot ce trebuie sa stim se afla pe Facebook, Twitter, WhatsApp si Viber”, a spus Kenan Al Beni. Tanarul spune ca vrea sa ajunga in Germania pentru a-si continua studiile universitare pe care razboiul din Siria l-a impiedicat sa si le termine. Fratele sau a ajuns deja acolo cu ajutorul unor traficanti de persoane.

veste

Potrivit ONU, aproximativ 70% dintre migrantii care sosesc pe insulele grecesti precum Lesbos sunt refugiati sirieni. Restul provin din Afganistan, Pakistan si Bangladesh. Zilnic, in jur de 50 de barci cu migranti ajung in insula Lesbos, care aduc intre 1.500 si 3.000 de oameni. De-a lungul tarmului insulei sunt mii de veste de salvare reflectorizante pe care refugiatii le lasa in urma lor cand coboara de pe barci rasufland usurati.

Printre recomandarile care se regasesc pe Facebook din partea celor care au reusit deja sa patrunda in spatiul european este si cea de a sparge barcile gonflabile odata ajunsi la mal pentru ca autoritatile grecesti sa nu ii poata impinge inapoi pe mare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: