REFUGIATII o vor duce bine in Romania. Vor primi BANI pentru chirie, intretinere, haine si mancare

news

Solicitantul de azil lipsit de mijloace va beneficia din partea statului roman de o suma de 10 lei pe zi pentru hrana, de 67 – 100 de lei pe sezon pentru imbracaminte, 100 de euro pentri chirie plus plata intretinerii, a decis, marti, Guvernul, care a adoptat o hotarare de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii in domeniu.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, a facut aceste precizari dupa sedinta saptamanala a Cabinetului Ciolos, adaugand ca Guvernul asigura astfel transpunerea totala a directivei europene privind procedurile de azil, precum si a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitantilor de protectie internationala.

Hotararea de Guvern reglementeaza aspecte referitoare la dreptul solicitantilor de azil la servicii gratuite de informare, mediere, consiliere profesionala si instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale, a spus Suciu. Potrivit acestuia, valorile maxim estimate iau in calcul o durata medie a procedurii de azil de 10 luni.

„Solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de o suma pentru hrana de 10 lei pe persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei de persoana pe sezon vara si de 100 lei de persoana pe sezon iarna, la care se adauga 6 lei de persoana/zi, reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si cheltuieli pentru igiena personala. De asemenea, statul roman poate oferi asistenta materiala pentru inchirierea unei locuinte de 450 lei pe persoana/luna si asistenta materiala pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, in valoare de 120 lei/luna. Aceste sume sunt pentru persoanele care beneficiaza de dreptul de azil conform legii si care primesc aceste sume pe baza normelor aprobate azi de Guvern”, a adaugat Dan Suciu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, „suma acordata lunar pentru chirie va scadea cu 30% in cazul familiilor cu doi membri si cu 40% in cazul familiilor cu trei membri”.

„Inspectoratul General pentru Imigrari poate suspenda acordarea acestor sume si poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective in cazul in care constata ca solicitantul de protectie internationala detine mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat si poate contribui la suportarea costurilor aferente conditiilor material de primire si ingrijirilor medicale”, a precizat Guvernul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: