Regele Abdullah al Iordaniei spune ca vor exista consecinte periculoase daca va exista o incercare de a impinge cu forta palestinienii de pe pamantul lor

externe

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat marti ca lumea ar trebui sa condamne orice incercare a Israelului de a crea conditii care sa-i mute cu forta pe palestinieni in Fasia Gaza, devastata de razboi, sau in afara granitelor acesteia, transmite Reuters.

In declaratiile facute de presa de stat dupa o intalnire cu presedintele cipriot la Amman, monarhul a cerut din nou incetarea imediata a focului si a avertizat ca bombardamentele Israelului duc la o „deteriorare periculoasa” a situatiei.

Discutiile cu presedintele cipriot Nikos Christodoulides s-au concentrat pe necesitatea de a creste eforturile de furnizare a ajutorului umanitar civililor asediati din Gaza.

Regele Abdullah a cerut liderilor occidentali sa exercite presiuni asupra Israelului pentru a permite un flux neintrerupt de ajutoare si pentru a deschide punctele de trecere a frontierei pe care le controleaza pentru a aduce suficient ajutor umanitar.

Oficialii UNRWA spun ca doar o mica parte din ajutorul de care are nevoie enclava trece prin Rafah punctul de trecere a frontierei cu Egiptul.
Potrivit mInisterului Sanatatii din Gaza, bombardamentele israeliene au ucis aproape 16.000 de palestinieni si au alungat 80% din populatie din case.

Regele Abdullah i-a spus lui Christodoulides ca vor exista consecinte periculoase in cazul in care va exista vreo incercare de a impinge cu forta palestinienii de pe pamantul lor, au spus oficialii.

Oficialii se tem, de asemenea, de violente extinse in Cisiordania vecina, pe masura ce atacurile colonistilor asupra civililor palestinieni, confiscarea terenurilor si raidurile militare israeliene se intensifica. Acestea ar putea crea circumstante care ar putea incuraja Israelul sa impinga cu forta zeci de mii de palestinieni peste raul Iordan.

Oficialii spun ca expulzarea fortata a palestinienilor ar echivala cu o declaratie de razboi si ar determina Iordania sa-si suspende tratatul de pace cu Israelul.

Marti, Amman a condamnat miscarea Israelului de a construi noi asezari in Ierusalimul de Est, partea araba a orasului contestat care a fost capturata impreuna cu Cisiordania in razboiul arabo-israelian din 1967, iar ONU o considera teritoriu ocupat.

„Extinderea de catre Israel a constructiei de asezari evreiesti pe terenurile pe care le-a ocupat si confiscarea teritoriului reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international” si a estompat orice perspective de pace, a declarat Sufyan Qudah, purtatorul de cuvant al Ministerului iordanian de Externe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: