externe

Regele Marii Britanii si-a luat numele de Charles al III-lea. BBC prezinta traditiile care insotesc preluarea coroanei

In momentul in care regina a murit, tronul a trecut imediat si fara ceremonie la mostenitor, Charles, fostul Print de Wales, anunta BBC. Postul britanic prezinta principalele informatii despre preluarea coroanei.

Exista si o serie de etape practice – si traditionale – pe care acesta Charles trebuie sa le parcurga pentru a fi incoronat rege.

Cum se va numi? Va fi cunoscut sub numele de Regele Charles al III-lea.

Aceasta a fost prima decizie a domniei noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George.

El nu este singurul care se confrunta cu o schimbare de titlu. Desi este mostenitor al tronului, printul William nu va deveni automat print de Wales. Cu toate acestea, el mosteneste imediat celalalt titlu al tatalui sau, Duce de Cornwall. Sotia sa, Catherine, va fi cunoscuta sub numele de Ducesa de Cornwall.

Va exista, de asemenea, un nou titlu pentru sotia lui Charles, al carei titlu complet va fi Regina Consoarta – consort este termenul folosit pentru sotia monarhului.

Ceremonii oficiale

In primele aproximativ 24 de ore de la moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se intampla la Palatul St James din Londra, in fata unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Acesta este alcatuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de parlamentari de rang inalt, fosti si actuali – precum si din unii functionari publici de rang inalt, inalti comisari din Commonwealth si  Lordul Primar al Londrei.

Mai mult de 700 de persoane au dreptul, teoretic, sa participe, dar, avand in vedere termenul scurt de notificare, este probabil ca numarul real sa fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952, au participat aproximativ 200 de persoane.

Regele nu participa in mod traditional.

In cadrul reuniunii, moartea reginei Elisabeta va fi anuntata de catre Lordul Presedinte al Consiliului Privat (in prezent Penny Mordaunt), iar o proclamatie va fi citita cu voce tare.

Formularea proclamatiei se poate schimba, dar, in mod traditional, a fost o serie de rugaciuni si promisiuni, prin care se lauda monarhul precedent si se promite sprijin pentru noul monarh.

Aceasta proclamatie este apoi semnata de o serie de personalitati de rang inalt, inclusiv de prim-ministru, de Arhiepiscopul de Canterbury si de Lordul Cancelar.

Ca la toate aceste ceremonii, se va acorda atentie la ceea ce ar fi putut fi modificat, adaugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.

Prima declaratie a regelui

Consiliul de Aderare se reuneste din nou – de obicei o zi mai tarziu – si de data aceasta, regele va participa, impreuna cu Consiliul Privat.

Nu exista o „depunere a juramantului” la inceputul domniei unui monarh britanic, in stilul altor sefi de stat, cum ar fi presedintele SUA. Dar exista o declaratie facuta de noul rege si – in conformitate cu o traditie care dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea – acesta va depune un juramant de a pastra Biserica Scotiei.

Dupa o fanfara de trompetisti, se va face o proclamatie publica prin care Charles va fi declarat noul rege. Aceasta va fi facuta de la un balcon situat deasupra Friary Court din Palatul St James, de catre un oficial cunoscut sub numele de Regele de arma al jartierei.

El va suna: „Dumnezeu sa-l salveze pe rege”, iar pentru prima data din 1952, atunci cand se va intona imnul national, cuvintele vor fi „God Save the King”.

Se vor trage salve de tun in Hyde Park, la Turnul Londrei si de pe navele militare, iar proclamatia care il anunta pe Charles ca rege va fi citita la Edinburgh, Cardiff si Belfast.

Incoronarea

Punctul culminant simbolic al incoronarii va fi incoronarea, cand Carol va fi incoronat in mod oficial. Din cauza pregatirilor necesare, este putin probabil ca incoronarea sa aiba loc la foarte scurt timp dupa aderarea lui Carol – Regina Elisabeta a succedat la tron in februarie 1952, dar nu a fost incoronata pana in iunie 1953.

In ultimii 900 de ani, incoronarea a avut loc in Westminster Abbey – William Cuceritorul a fost primul monarh incoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Este o slujba religioasa anglicana, oficiata de Arhiepiscopul de Canterbury. In punctul culminant al ceremoniei, acesta va aseza Coroana Sfantului Edward pe capul lui Charles – o coroana din aur masiv, datand din 1661.

Aceasta este piesa centrala a bijuteriilor coroanei din Turnul Londrei si este purtata de monarh doar in momentul incoronarii (nu in ultimul rand pentru ca are o greutate de 2,23 kg).

Spre deosebire de nuntile regale, incoronarea este o ocazie de stat – guvernul plateste pentru ea si, in cele din urma, decide lista invitatilor.

Vor fi muzica, lecturi si ritualul de ungere a noului monarh, folosind uleiuri de portocale, trandafiri, scortisoara, mosc si ambra de chihlimbar.

Noul rege va depune juramantul de incoronare. In timpul acestei ceremonii elaborate, va primi globul si sceptrul ca simboluri ale noului sau rol, iar Arhiepiscopul de Canterbury ii va pune pe cap coroana din aur masiv.

Seful Commonwealth-ului

Charles a devenit seful Commonwealth-ului, o asociatie care reuneste 56 de tari independente si 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste tari, precum si pentru Regatul Unit, regele este sef de stat.

Aceste tari, cunoscute sub numele de regatele Commonwealth-ului, sunt: Australia, Antigua si Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, Sfantul Cristofor si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul Vincentiu si Grenadine, Noua Zeelanda, Insulele Solomon, Tuvalu.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

26 de minute ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

57 de minute ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

2 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

3 ore ago