Regim politienesc. Carmen Dan ameninta ca ii poate identifica pe cei care au semnat petitia adresata ONU privind reprimarea violenta a protestului din 10 august

news

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a amenintat voalat pe cei care au semnat petitia Declic prin care a fost sesizata ONU in legatura cu reprimarea violenta a protestului din 10 august. Ea a spus ca ii „putem identifica” usor pe acestia.

„Eu zic ca este normal ca ONU sa ceara informatii pentru ca nici o institutie nationala sau internationala nu poate ignora o petitie. Stim ca la baza acestei solicitari a fost o petitie. Putem identifica si cine a facut-o, dar nu asta-i problema. Pentru ca e dreptul fiecaruia sa faca o petitie. Stim cu totii ca exista o petitie care a fost inaintata si catre ONU. Chiar e bine ca ONU a cerut datele Guvernului pentru ca ne intereseaza sa se stabileasca adevarul asa cum este el si nu cum il prezinta unii”, a spus Carmen Dan la Realitatea TV.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) investigheaza interventia Jandarmeriei de la mitingul din 10 august si cere explicatii Guvernului Romaniei pentru folosirea fortei impotriva demonstrantilor pasnici, anunta comunitatea Declic. In urma protestului diasporei, Declic a lansat o petitie prin care cerea investigarea si sanctionarea abuzurilor Jandarmeriei la mitingul din Piata Victoriei. Petitia a adunat peste 80.000 de semnaturi.

Comunitatea Declic anunta, pe Facebook, ca a fost informata de ONU cu privire la corespondenta purtata cu Ministerul Afacerilor Externe din Romania pe tema incalcarii drepturilor omului la protestul diasporei si vorbeste si despre o scrisoare trimisa de Organizatia Natiunilor Unite ministrului Teodor Melescanu.

„Intr-o scrisoare trimisa ministrului Teodor Melescanu, acesta ar fi instiintat ca ONU a primit informatii care indica incalcari grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului si a modalitatilor in care autoritatile au ales sa se raporteze la manifestantii pasnici. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, este somat de ONU sa raspunda acuzatiilor si i se cer informatii suplimentare despre investigatiile derulate in Romania cu privire la actiunile Jandarmeriei. Nu in ultimul rand, ONU solicita dovezi ca s-au luat masuri pentru ca ‘aparatorii drepturilor omului din Romania, inclusiv protestatarii, sa isi poata derula activitatea fara frica represaliilor’”, spune Declic.

Comunitatea face publice si pasaje din scrisoarea care ar fi fost trimisa ministrului Melescanu de catre David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea si protectia libertatii de opinie si exprimare: „[…]Excelenta dumneavoastra, dorim sa aducem la cunostinta Guvernului din care faceti parte ca am primit informatii cu privire la folosirea fortei impotriva protestatarilor, informatii care nasc ingrijorari cu privire la incalcari ale drepturilor omului in Romania. […] In egala masura ne manifestam ingrijorarea cu privire la declaratii surprinzatoare facute de oficiali ai Guvernului, prin care se incearca justificarea actiunilor Jandarmeriei”.

Raportul ONU privind incalcarile drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 ar urma sa fie finalizat si facut public in luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.

Dupa mitingul diasporei, comunitatea Declic a initiat o petitie catre Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului prin care cerea ajutorul Organizatiei Natiunilor Unite ”pentru investigarea si sanctionarea abuzurilor Jandarmeriei Romane, comise in data de 10 august”. Petitia a strans peste 80.000 de semnaturi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: