Regimul de la Beijing lanseaza un avertisment referitor la prezenta SUA in Marea Chinei de Sud: „Se joaca cu focul”

externe

garda de coasta, china

Un ziar oficial al regimului de la Beijing a publicat vineri un avertisment catre Statele Unite, spunandu-le ca ar trebui sa inceteze sa se mai „joace cu focul” atunci cand este vorba despre afacerile Chinei in Marea Chinei de Sud, relateaza Newsweek.

Pe masura ce tensiunile dintre China si Filipine cresc in Marea Chinei de Sud, Statele Unite si-au facut clara alianta cu Filipine. In octombrie, presedintele Joe Biden a repus pe tapet Tratatul de aparare reciproca din 1951 si s-a angajat sa raspunda militar la orice atac impotriva militarilor filipinezi, inclusiv in Marea Chinei de Sud.

Intr-un interviu acordat joi revistei japoneze de stiri Nikkei Asia Review, Jose Manuel Romualdez, ambasadorul filipinez in Statele Unite, a declarat: „Marea Chinei de Sud este punctul fierbinte, nu Taiwanul”, avertizand ca orice incident in regiune ar putea escalada intr-un conflict global.

Un editorial publicat de Global Times, un tabloid nationalist in limba engleza editat de departamentul de propaganda al Partidului Comunist aflat la putere, intitulat „Comentariile ambasadorului filipinez par sa provina de la un oficial american”, a calificat vineri comentariile lui Romualdez drept „senzationale” si l-a acuzat ca sustine mai degraba interesele SUA decat pe cele ale Filipinelor.

Global Times, ale carui opinii nu reflecta intotdeauna politica oficiala din China, a acuzat SUA ca se folosesc de Filipine pentru interesele lor personale.

„Intentia SUA de a provoca probleme in Marea Chinei de Sud este acum evidenta, iar Filipine este batul pe care il manuieste pentru a tulbura apele”, a scris Global Times.

De asemenea, publicatia a avertizat in editorial ca, desi China a dat dovada de „retinere maxima” in Marea Chinei de Sud, aceasta va lua sfarsit daca va fi „provocata in mod repetat”.

„Pentru aceasta, SUA ar trebui sa cantareasca cu atentie si sa nu se arda jucandu-se cu focul”, a scris Global Times, adaugand ca Filipine ar trebui, de asemenea, sa fie precauta pentru a nu deveni „o victima care sa fie exploatata”, se mai arata in editorial.

China pretinde de mult timp ca cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud este teritoriul sau, ceea ce a fost o sursa de conflict intre tarile din regiune si cele care au interese in regiune, cum ar fi SUA.

Evenimentele recente au amplificat tensiunile dintre China si Filipine in Marea Chinei de Sud. Filipinele au acuzat China ca a tras cu tunuri de apa si a intrat in navele de aprovizionare filipineze la sfarsitul saptamanii trecute. Ministerul chinez de externe a declarat luni ca navele filipineze „au ignorat avertismentele garzii de coasta chineze si au insistat sa se napusteasca” in apele din apropierea Second Thomas Shoal, un atol disputat de China si Filipine.

Intre timp, Departamentul de Stat al SUA a trimis duminica Newsweek un comunicat de presa in care se spune ca actiunile recente ale Chinei in Marea Chia de Sud sunt „periculoase si ilegale”.

„Reafirmam ca articolul IV din Tratatul de aparare reciproca SUA-Filipine din 1951 se extinde la atacurile armate asupra fortelor armate, navelor civile sau aeronavelor filipineze – inclusiv cele ale Garzii sale de Coasta – oriunde in Marea Chinei de Sud”, se arata, partial, in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: