Regimul de la Teheran a luat-o razna: dupa ce ieri a bombardat Irakul, in marti seara a atacat cu rachete Pakistanul

externe

Iran, atac, Pakistan, rachete

Un atac iranian asupra unor tinte din Pakistan a avut loc in aceasta seara, soldandu-se, din primele informatii, cu uciderea a doi copii si ranirea a trei adulti, a declarat guvernul pakistanez, calificand atacul drept o „incalcare neprovocata” a spatiului aerian al tarii.

Ministerul pakistanez de Externe a emis o declaratie citata de Washington Post, prin care a confirmat atacul, anuntat mai intai de presa iraniana, care ulterior a retras stirea.

Rapoartele au afirmat ca atacurile au vizat bazele unui grup militant sunnit,  Jaish al-Adl, sau „Armata Dreptatii”, fondat in 2012 si care opereaza in mare parte peste granita, in Pakistan. Iranul a luptat in zonele de frontiera impotriva militantilor, dar un atac cu rachete si drone in Pakistan este un act fara precedent din partea Iranului.

Atacul sporeste si mai mult tensiunile intr-un Orient Mijlociu deja agitat de razboiul Israelului impotriva Hamas in Fasia Gaza, amenintand, de asemenea, relatiile dintre Iran si Pakistan, state care se privesc de mult timp cu suspiciune, desi mentin relatii diplomatice.

In declaratia Ministerului de Externe se precizeaza ca Pakistanul a condamnat cu fermitate atacul asupra provinciei sale Balochistan. „Aceasta incalcare a suveranitatii Pakistanului este complet inacceptabila si poate avea consecinte grave”, a avertizat acesta.

Anunturile au fost urmate de confuzie, deoarece unele dintre rapoarte au disparut curand. Cu toate acestea, orice atac al Iranului in interiorul Pakistanului, tara inarmata nuclear, ar ameninta relatiile dintre cele doua tari.

Atacul raportat urmeaza atacurilor iraniene lansate ieri asupra Irakului si Siriei, ca o razbunare dupa dublul atentat sinucigas cu bomba din aceasta luna, revendicat de grupul militant sunnit Stat Islamic, care a ucis peste 90 de iranieni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: