„Regimul lui Lukasenko, rusinea Europei”. Le Monde anunta ca sunt peste 35.000 de detinuti politici in Belarus

analize

Influenta publicatie franceza Le Monde da publictatii un editorial foarte dur la adresa regimului de la Minsk, solicitand liderilor UE, SUA si Regatul Unit trebuie sa isi coordoneze actiunile „in fata acestui stat necinstit”.

De la realegerea sa frauduloasa de acum un an, presedintele Lukasenko a reprimat si a vanat toti oponentii sai, iar acum foloseste arma migratiei impotriva Lituaniei. In fata acestui stat necinstit, UE, SUA si Regatul Unit trebuie sa isi coordoneze actiunile, scrie editorialistul Le Monde.

In urma cu un an, la 9 august 2020, dupa o campanie care a starnit mari sperante, alegatorii belarusi si-au exprimat dorinta de schimbare. Cel putin asa au indicat sondajele si numaratorile independente din sectiile de votare. Insa presedintele pe care acestia doreau sa-l paraseasca nu intentiona sa renunte la puterea pe care o detinea nestingherit din 1994. A falsificat rezultatele. De atunci, o represiune feroce s-a abatut asupra cetatenilor acestei foste republici sovietice care indraznesc sa se opuna dictaturii lui Alexander Lukasenko.

Acest despot supravietuieste datorita sprijinului Moscovei si, in special, al politiei sale politice, FSB, care ofera un sprijin pretios complicelui sau de la Minsk, KGB-ul, care a ramas fidel originalului. Dupa ce a constatat ca forta nu a fost suficienta pentru a zdrobi protestul masiv, regimul Lukasenko a trecut la metode mai bine tintite. Intr-un an, peste 35 000 de persoane au fost arestate si inchise in inchisorile din Belarus, unde tortura si relele tratamente sunt frecvente.

Sentintele sunt din ce in ce mai grele. Jurnalistii si intelectualii sunt vanati. De exemplu, una dintre figurile majore ale protestului, Maria Kolesnikova, profesoara de muzica, a fost rapita in plina strada. In timp ce politia se pregatea sa o deporteze in Ucraina vecina, a reusit sa sara din vehicul si sa isi rupa pasaportul pentru a evita deportarea. Politia a incarcerat-o apoi. Procesul ei tocmai a inceput la Minsk; ea risca 12 ani de inchisoare. Represiunea este atat de severa incat liderul opozitiei din exil, Svetlana Tsikhanovskaia, al carei sot este de asemenea incarcerat, a decis sa nu convoace o demonstratie la aniversarea zilei de 9 august.

Lukasenko nu se opreste aici. De asemenea, serviciile sale sunt active in strainatate impotriva opozantilor care au fugit de regim. In luna mai, el a deturnat un avion Ryanair cu destinatia Minsk pentru a aresta un jurnalist de opozitie exilat la Vilnius (Lituania) care se afla la bord. Pe 2 august, chiar in momentul in care o atleta din Belarus a dezertat la Tokyo pentru a evita o intoarcere fortata dupa ce a criticat oficialii echipei sale, un alt compatriot al sau, Vitali Chichov, in varsta de 26 de ani, a fost gasit spanzurat intr-un parc din Kiev. Tanarul a fost implicat in primirea de refugiati belarusi in Ucraina, unde sunt acum cateva zeci de mii.

Lukasenko a transformat Belarusul intr-un stat rebel pe continentul european. Acum, el manuieste cu nerusinare arma migratiei: de cateva saptamani, Lituania se confrunta cu un aflux masiv de solicitanti de azil din Irak, Siria si Africa, care sosesc la granita cu Belarus dupa ce au fost transportati cu avionul la Minsk.

Uniunea Europeana (UE) trebuie sa se apere. Nu-l mai recunoaste pe Lukasenko ca presedinte legitim si i-a oferit refugiu Svetlanei Tsikhanovskaia si compatriotilor sai exilati. De asemenea, a luat o serie de sanctiuni impotriva Minskului. Ar trebui sa continue sa faca acest lucru, concentrandu-se pe masuri care sa-i pedepseasca pe cei responsabili de represiune si sa sanctioneze regimul. De asemenea, este important ca Statele Unite si Regatul Unit, unde liderul opozitiei in exil tocmai a fost primit la cel mai inalt nivel, sa isi coordoneze actiunea cu cea a UE, pentru o mai mare eficacitate.

Dar nici Bruxelles, nici Londra, nici Washington nu ar trebui sa piarda din vedere faptul ca in spatele acestui regim, care a devenit rusinea Europei, presedintele Vladimir Putin detine la Moscova cheia soartei lui Alexander Lukasenko.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: