„Regimul lui Putin este FASCIST”. Argumentele unor analisti curajosi de la Moscova

actualitate

Un numar tot mai mare de analisti rusi, atat din Rusia cat si din strainatate, au inceput sa catalogheze ca „fascist” regimul lui Vladimir Putin. Si nu folosesc acest termen ca forma de oprobriu. Rusia lui Putin seamana cu adevarat cu Italia lui Musolini sau cu Germania lui Hitler, se arata intr-un comentariu publicat de Newsweek.

Un exemplu recent este oferit de Mihail Iampolski, profesor de origine rusa la NYU. El spune ca „recurgerea la discursul cvasi-fascist era predictibil” dupa ce economia Rusiei a fost lovita. Moscova respinge „orice ar putea fi interpretat ca semn de slabiciune sau feminitate”, incluzand liberalismul si homosexualitatea, dupa care proiecteaza aceste caracteristici asupra dusmanilor. In mod consecvent, „ucrainienii sunt acuzati de fascism, in timp ce fascismul rusesc este inlocuit printr-o falsa idealizare a propriei imagini”.

In martie, analistul moscovit Evgeni Ikhlov l-a acuzat pe Putin de „fascism de stanga”, din cauza masurilor sale  „cvasi-colectiviste”.

In ianuarie 2015, Andrei Zubov a fost concediat de la Institutul de Stat pentru Relatii Internationale din Moscova pentru ca s-a opus politicilor lui Putin legate de Ucraina. „Putin construieste un stat corporatist de tip fascist ambalat i ideologie sovietica”, a acuzat Zubov, sustinand ca Rusia seamana tot mai mult cu Italia fascista.

Analistul moscovit Alexei Siropaiev spune si el ca Rusia se indreapta „in galop” spre fascim. „Fascismul rusesc a devenit un fapt”, a spus acesta.

Au dreptate acesti analisti. Dovezile sunt graitoare.

Regimurile fasciste au dictatori charismatici cu un cult alt personalitatii axat pe hiper-masculinitatea acestora. Aceste regimuri manifesta de obicei un ethos hiper-nationalist, un cult al violentei, mobilizarea in masa a tinerilor, au loc represalii la la scara larga, propaganda se manifesta puternic si apar proiecte imperialiste.

Putin si Rusia se imbina perfect in aceasta descriere.

Insa cei mai multi se feresc sa foloseasca cuvantul „fascist” in legatura cu Putin, constata autorul articolului in continuare. El sustine ca multor occidentali le este teama de implicatiile pe care le-ar avea desemnarea regimului lui Putin ca fascist, comparabil cu cel al lui Hitler din Germania sau al lui Mussolini din Italia.

Articolul din Newsweek a fost scris de Alexander J. Motyl, profesor de stiinte politice la Rutgers University-Newark.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: