Regimul mafiei PSD. Draghici i-a amenintat pe cei care il controlau ca va deveni seful lor

politica

Fostul trezorier PSD, Mircea Draghici, i-a atentionat pe angajatii Autoritatii Electorale Permanente (AEP) veniti in control ca urmeaza sa fie numit presedinte al acestei institutii, in incercarea de a-si ascunde faptele, arata procurorii in rechizitoriul DNA prin care l-au trimis joi in judecata.

Procurorii DNA arata, in rechizitoriul prin care fostul trezorier PSD a fost trimis in judecata, ca in perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2018, a fost virata catre PSD, ca subventie de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorala Permanenta, suma totala de 101.168.310,77 lei, din care in anul 2017, a fost virata suma de 14.449.371,31 lei, iar in perioada ianuarie – noiembrie 2018, a fost virata suma de 84.718.939,46 lei.

„In calitate de trezorier al Partidului (….), inculpatul Draghici Mircea Gheorghe gestiona toate aceste sume de bani. La inceputul anului 2018, inculpatul a intentionat sa achizitioneze un imobil pe care sa il achite in parte cu bani proveniti din subventiile acordate de stat formatiunii politice, al carui trezorier era. In realizarea acestei intentii, in cursul lunii februarie 2018, inculpatul Draghici Mircea, impreuna cu (…..), au negociat si convenit cu martorul (…..) sa achizitioneze un imobil situat in localitatea Voluntari avand o valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite cu sume de bani apartinand Partidului (….), pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii”, potrivit sursei citate.

Anchetatorii arata ca Mircea Draghici ar fi incercat sa-i intimideze pe angajatii Autoritatii Electorale veniti in control la partid, spunandu-le ca va fi numit sef peste ei.

„Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul a incercat sa acopere faptele de utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate prev. de art. 10, lit.c teza I-a din Legea nr. 78/2000 si delapidare prev. de art. 295 alin. 1 raportat la art. 308 alin. 1 si 2 din C.pen., cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen. prin oprirea controlului efectuat de catre AEP la (….) in legatura cu utilizarea subventiilor, relevante in acest sens fiind declaratiile martorilor (….) potrivit carora pe parcursul derularii controlului, inculpatul s-a prezentat membrilor echipei de control, i-a atentionat pe acestia ca va fi urmatorul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente si si-a exprimat nemultumirea cu privire la modul in care echipa de control isi desfasura activitatea si solicita inscrisuri care sa justifice modul in care fusesera cheltuite sume de bani din subventii acordate formatiunii politice”, se arata in rechizitoriul DNA, citat de Mediafax.

Fostul trezorierul PSD, Mircea Draghici, a fost trimis joi in judecata de procurorii DNA pentru ca si-ar fi insusit banii de subventii pentru partid prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil. Potrivit DNA, formatiunea politica a ales ca, in urma propriilor analize, sa isi exprime pozitia procesuala, cu privire la constituirea de parte civila, pana la inceperea cercetarii judecatoresti in cauza. „In perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe in calitatea mentionata mai sus, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judet Ilfov.

Cu acesti bani, inculpatul a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, informeaza procurorii, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, Draghici, impreuna cu o persoana din familie, ar fi negociat si convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.

„In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid). Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni. In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale”, mai arata procurorii.

Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia Draghici indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului, mai spune rechizitoriul procurorilor.

Intr-un alt context, in aceeasi calitate de trezorier al PSD, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti, Draghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.

„Concret, data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018”, arata DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Mai mult despre:

Comentarii: