Regimul Plahotniuc i-a copiat pe Dancila si Dragnea. Reactie disperata, anunta mutarea ambasadei Moldovei la Ierusalim, de la Tel Aviv

externe

Guvernul moldovean condus de democratul Pavel Filip, care actioneaza in paralel cu executivul Maiei Sandu, investit in weekend de noua majoritate parlamentara PSRM-Blocul ACUM, a aprobat marti de urgenta transferul Ambasadei Republicii Moldova in Israel din Tel Aviv la Ierusalim, informeaza Moldpres si Ziarul National din Chisinau, citate de Agerpres.

De asemenea, cabinetul lui Pavel Filip a aprobat semnarea acordului intre guvernul Republicii Moldova si cel al SUA privind vanzarea terenului pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chisinau.

„Am fost in situatia sa aprobam de urgenta aceste proiecte avand in vedere instabilitatea si incertitudinea politica din tara, dar si ultimele evolutii politice prin care unul dintre partidele care au incercat sa blocheze permanent aceste doua proiecte incearca sa preia in mod ilegal puterea’, a mentionat Pavel Filip, facand referire la Partidul Socialist al lui Igor Dodon.

El a adaugat ca sunt doua angajamente pe care guvernul sau si le asumase anterior. „Vrem sa avem certitudinea ca ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va intampla dupa alegerile anticipate’, a spus Pavel Filip.

Deciziile guvernului Pavel Filip, recunoscut de Partidul Democrat, survin in contextul in care marti presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat ca a semnat un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul si de a organiza alegeri anticipate.

Vicepresedintele PD, Vladimir Cebotari, a declarat marti ca decretul semnat anterior de Igor Dodon nu are nicio valoare juridica, conform unor media controlate de catre controversatul lider al democratilor moldoveni, Vlad Plahotniuc.

„Decretul semnat de Pavel Filip este un decret ce a produs deja efecte juridice. Este un decret deja publicat in Monitorul Oficial. Efectele juridice sunt deja produse, iar procedura declansata nu poate fi oprita”, a explicat Vladimir Cebotari.

De la sfarsitul saptamanii trecute in Republica Moldova s-a instaurat o dualitate de putere.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporara a presedintelui Igor Dodon, intrucat a refuzat sa dizolve parlamentul rezultat in urma alegerilor din 24 februarie, in conditiile in care legislativul nu a reusit sa formeze in termen de trei luni o coalitie majoritara care sa sustina un nou guvern, iar Pavel Filip, in calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘presedinte interimar’.

Pavel Filip a anuntat duminica dizolvarea parlamentului si semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, dupa ce Partidul Socialist si blocul ACUM – care au impreuna 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coalitie si au investit un nou guvern, la conducerea caruia a fost numita sefa Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constitutionala, care, potrivit unor observatori si presei de la Chisinau, este aservita controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Mai mult despre: ,

Comentarii: