Regimul rosu de la Beijing isi arata coltii: „Democratia este o arma de distrugere in masa. China se angajeaza sa reziste si sa se opuna ferm tuturor felurilor de pseudo-democratie”

externe

China a calificat sambata democratia americana drept „arma de distrugere in masa”, dupa summitul pentru democratie organizat de presedintele american Joe Biden pentru a apropia tarile care impartasesc aceleasi valori in fata regimurilor autoritare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„‘Democratia’ a devenit de multa vreme o ‘arma de distrugere in masa’, utilizata de SUA pentru a se amesteca in alte tari”, a denuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe chinez intr-un comunicat publicat online, care acuza Washingtonul ca „a pus la cale ‘revolutiile colorate’ din strainatate”.

China a fost lasata deoparte la summitul virtual de doua zile, ca si alte tari precum Rusia si Ungaria, si l-a acuzat in mod direct pe presedintele american ca alimenteaza divizarile ideologice mostenite de pe vremea Razboiului Rece.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze a sustinut de asemenea ca summitul a fost organizat pentru „a trasa linii de prejudecati ideologice, a instrumentaliza si a inarma democratia…(si) a incita divizarea si confruntarea”.

La randul sau, China se angajeaza sa „reziste si sa se opuna ferm tuturor felurilor de pseudo-democratie”.

Odata cu apropierea summitului, Beijingul si-a intensificat campania de propaganda impotriva democratiei americane, descrisa drept una corupta si un esec.

Intr-o carte alba publicata saptamana trecuta, menita sa intareasca legitimitatea sa, regimul comunist chinez, devenit din ce in ce mai autoritar in timpul presedintiei lui Xi Jinping, a laudat propriul model, cel al unei „democratii populare integrale”.

Tensiunile intre cele doua mari puteri mondiale s-au agravat in ultimii ani, pe fondul competitiei comerciale si tehnologice, drepturilor omului si problemei Taiwanului.

Statele Unite au impus vineri o serie de sanctiuni impotriva Chinei, Coreei de Nord si Myanmarului, vizand in special o companie chineza de recunoastere faciala acuzata ca este folosita in supraveghere minoritatii musulmane uigure din Xinjiang si un studio de animatie nord-coreean.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: