„Regres pentru democratia din Romania”. Iohannis a promulgat statutul magistratilor, insa acesta nu va ramane asa

actualitate

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia si subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta „un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO”.

„Presedintele a avertizat, in repetate randuri, ca o serie de modificari aduse Legii nr. 303/2004, precum noile conditii de pensionare ale magistratilor, modalitatile de numire sau revocare a procurorilor cu functii de conducere si extinderea prerogativelor ministrului justitiei, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor -, slabirea independentei procurorilor in realizarea rolului lor constitutional, modificarea conditiilor de raspundere a magistratilor, au un impact negativ direct asupra actului de justitie si asupra calitatii acestuia”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

In comunicat se mai mentioneaza ca, la solicitarea Presedintelui Romaniei si a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Venetia a formulat o opinie preliminara asupra legilor justitiei, care se va regasi si in documentul final din luna octombrie si in care se precizeaza ca numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democratie si statul de drept. In plus, in scopul adoptarii unui act normativ coerent si a unei legiferari responsabile, presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si partidele de opozitie au formulat, in decursul ultimului an, noua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile acestei legi de o importanta cruciala pentru bunul mers al justitiei.

De asemenea, presedintele Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificari, iar in data de 25 septembrie, Curtea Constitutionala a respins si ultima sesizare de neconstitutionalitate, situatie in care actul normativ urmeaza sa intre in vigoare ca urmare a promulgarii, mentioneaza sursa citata.

Seful statului precizeaza ca „spre deosebire de celelalte doua legi ale justitiei deja promulgate, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie, respectiv incetarea activitatii de judecator sau procuror, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii 303/2004 risca sa puna in pericol stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: