Reguli laxe in SUA: „Gruyere” este orice branza cu „gauri mici” si invechita 90 de zile

life

Denumirea „gruyere” este o eticheta obisnuita pentru branza si nu poate fi rezervat doar pentru produsul fabricat in Franta sau in Elvetia, a decis un tribunal din SUA, potrivit The Guardian.

SUA nu au aceleasi reguli stricte precum Europa cu privire la denumirea de origine a alimentelor, au declarat judecatorii de la Curtea de Apel din Richmond, Virginia, din SUA.

Agentia pentru Alimentatie si Medicamente din Statele Unite stabileste insa niste standarde pentru branza gruyere, cum ar fi existenta unor „gauri mici” sau ca trebuie invechita cel putin 90 de zile. Dar nu stabileste criterii privind originea geografica.

„Branza – indiferent de zona de provenienta – a fost etichetata si vanduta ca gruyere in America de zeci de ani”, a spus instanta. Denumirea se refera la branza produsa atat in Wisconsin cat si in Tarile de Jos, Germania sau Austria, au adaugat ei.

Interprofession du Gruyere, care reprezinta producatorii de lapte si de branzeturi din industria gruyere din Elvetia, si omologii lor din Franta, au cerut ca denumirea sa fie inscrisa in registrul american al marcilor.

Cand Oficiul de Brevete si Marci din SUA a refuzat sa faca acest lucru, grupurile din industrie au intentat un proces si au pierdut la inceputul anului 2022. Judecatorii de la curtea de apel au mentinut decizia instantei inferioare.

Reclamantii elvetieni si francezi „nu pot combate ceea ce este clar: consumatorii de branza din Statele Unite inteleg ca `Gruyere` se refera la un tip de branza, ceea ce face termenul generic”, a spus instanta.

Industria americana a produselor lactate a salutat decizia, in timp ce federatiile elvetiene si franceze de branzeturi au fost dezamagite, a spus avocatul lor.

„Credem ca situatia reala de pe piata din SUA este diferita de cea declarata de curtea de apel si ne vom continua eforturile de a proteja produsul de inalta calitate Gruyere DOP (denumire de origine protejata) in SUA”, a spus avocatul Richard Lehv.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: