Reincepe RAZBOIUL in fosta Iugoslavie. Gherile albaneze au deschis focul in Macedonia

news

Confruntarile armate s-au intensificat in orasul macedonean Kumanovo, situat in apropierea frontierei cu Kosovo, autoritatile anuntand moartea a cinci politisti in lupte cu zeci de presupusi teroristi.

Potrivit autoritatilor macedonene, cinci agenti de politie au fost ucisi, iar alti 30 au murit in confruntarile dintre fortele de ordine si aproximativ 70 de „teroristi” izbucnite sambata in orasul Kumanovo.

Schimburile de focuri continuau duminica dimineata, iar in zona orasului Kumanovo se putea vedea fum negru.

In orasul Kumanovo traiesc multi etnici albanezi, in principal musulmani, in timp ce populatia Macedoniei este majoritar crestin-ortodoxa, mentioneaza Mediafax.

Autoritatile macedonene nu au oferit detalii despre victimele in randul grupului vizat de raidurile antiteroriste.

Zeci de vehicule ale politiei au patruns sambata in orasul Kumanovo, in cadrul unei „operatiuni impotriva unei grupari ilegale” acuzata ca pregateste atacuri impotriva institutiilor guvernamentale macedonene.

Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetita de opt ani – etnici albanezi – au fost ucisi in Kumanovo, localitate situata la 40 de kilometri nord de Skopje, situatie care genereaza temeri privind un nou conflict interetnic.

La sfarsitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupusi membri ai unei grupari de gherila din Kosovo au patruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o sectie de politie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o sectie de politie din localitatea macedoneana Gosince, situata in apropierea frontierei dintre Macedonia si Kosovo. Patru agenti de politie au fost sechestrati, incatusati si batuti de cei 40 de kosovari de etnie albaneza. „Cei 40 de indivizi inarmati aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau in albaneza, i-au dezarmat pe agentii de politie si au spus ca vor tara lor si ca nu accepta Acordul de la Ohrid. Consideram ca este un atac terorist”, comunica Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneana a fost implicata intr-un scurt conflict cu gherilele UCK in anul 2001, incheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza, si-a proclamat independenta in februarie 2008, dupa razboiul dintre gherilele albaneze si armata sarba din perioada 1998-1999.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: