Reizbucneste violent razboiul dintre Armenia si Azerbaidjan. Doi soldati armeni au fost ucisi, 14 sunt raniti. Azerbaidjan a atacat cu drone Bayraktar furnizate de Turcia – Video

externe

Doi soldati din fortele de aparare ale Republicii Artah, enclava armeana in cadrul Azerbaidjanului, au fost ucisi si alti 14 au fost raniti in confruntari cu fortele azere in partea de nord-vest a regiunii Nagorno-Karabah miercuri, potrivit Armatei de Aparare din Artah.

Potrivit Armatei de Aparare din Artah, fortele azere au folosit mortiere, lansatoare de grenade si drone pentru a ataca fortele armene in apropierea liniei de contact, scrie The Jerusalem Post. O inregistrare video care ar proveni de la armata azera a aratat o drona Bayraktar care a efectuat un atac asupra unei pozitii a fortelor armene in nord-estul regiunii.

Ministerul azer al Apararii a afirmat ca militantii armeni au tras miercuri dimineata asupra pozitiilor azere din districtul Lachin, ucigand un soldat azer.

Lachin leaga regiunea Nagorno-Karabah de Armenia si se afla sub supravegherea fortelor ruse de mentinere a pacii. In timpul unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate al Armeniei de marti, s-a raportat ca partea azera a prezentat o cerere de organizare a traficului intre Armenia si Nagorno-Karabah printr-o noua ruta in afara coridorului Lachin.

Miercuri, secretarul Consiliului de Securitate, Armen Grigoryan, a respins cererea Azerbaidjanului, afirmand ca nu s-a lucrat la un astfel de plan si nu s-a ajuns la niciun acord in aceasta privinta, ceea ce face ca cererea sa fie „ilegitima”. Intr-un interviu acordat Al Jazeera in luna iunie, premierul armean Nikol Pashinyan calificase cererile privind un coridor in afara zonei Lachin drept o „linie rosie”.

Ulterior, miercuri, presedintele Republicii Artah, Arayik Harutyunyan, a declarat o mobilizare militara partiala in regiune.

Ministerul azer de Externe a declarat miercuri ca Armenia nu si-a indeplinit obligatiile asumate in cadrul acordului de incetare a focului incheiat intre cele doua tari dupa razboiul din Nagorno-Karabah din 2020, subliniind ca fortele armene si fortele afiliate acestei tari au fost de acord sa paraseasca zona, dar nu au facut acest lucru.

„Incidentul sangeros care a avut loc la 3 august demonstreaza inca o data ca Armenia a incalcat grosolan acordul tripartit si, in acelasi timp, a subminat eforturile de normalizare a relatiilor dintre cele doua state. Acesta este, de asemenea, un indicator al lipsei de respect a Armeniei fata de eforturile mediatorilor internationali”, a declarat Ministerul de Externe, plasand „intreaga responsabilitate a incidentului” pe seama conducerii politice si militare a Armeniei.

Luni, Armata de Aparare din Artah a afirmat ca a impiedicat o tentativa a fortelor azere de a trece linia de contact dinspre nord si nord-vest. Un soldat din cadrul ADA a fost ranit in incident.

Marti, Ministerul rus al Apararii a declarat ca a inregistrat trei incalcari ale incetarii focului de catre fortele azere in decurs de 24 de ore.

In iunie, o serie de ciocniri au fost raportate atat de autoritatile azere, cat si de cele armene in apropierea granitei dintre cele doua tari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: