externe

Relatari privind crimele de razboi comise de trupele Rusiei. Mama: „Mi-au impuscat ambii baieti”. Dovezi prezentate de Human Rights Watch

Human Rights Watch a documentat mai multe cazuri in care fortele militare ruse au comis incalcari ale legilor razboiului impotriva civililor in zonele ocupate din regiunile ucrainene Cernihiv, Harkov si Kiev. Acestea includ un caz de viol repetat; doua cazuri de executie sumara si alte cazuri de violenta ilegala si amenintari impotriva civililor intre 27 februarie si 14 martie 2022. Soldatii au fost, de asemenea, implicati in jefuirea bunurilor civile, inclusiv a alimentelor, hainelor si lemnelor de foc. Cei care au comis aceste abuzuri sunt responsabili de crime de razboi.

„Cazurile pe care le-am documentat reprezinta acte de cruzime si violenta incalificabila si deliberata impotriva civililor ucraineni”, a declarat duminica Hugh Williamson, director pentru Europa si Asia Centrala al Human Rights Watch. „Violul, crima si alte acte de violenta impotriva persoanelor aflate in custodia fortelor rusesti ar trebui sa fie investigate ca fiind crime de razboi”, a mentionat acesta intr-un comunicat de presa la HRW.

Human Rights Watch a intervievat 10 persoane, inclusiv martori, victime si locuitori locali din teritoriile ocupate de Rusia, in persoana sau prin telefon. Unele persoane au cerut sa fie identificate doar cu prenumele sau cu pseudonime pentru protectia lor.

La 4 martie, fortele rusesti din Bucha, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Kiev, au arestat cinci barbati si l-au executat sumar pe unul dintre ei. Un martor a declarat pentru Human Rights Watch ca soldatii i-au fortat pe cei cinci barbati sa ingenuncheze pe marginea drumului, le-au tras tricourile pe cap si l-au impuscat pe unul dintre ei in ceafa. „A cazut [pe jos]”, a spus martorul, „iar femeile [prezente la fata locului] au tipat”.

Fortele rusesti din satul Staryi Bykiv, in regiunea Cernihiv, au arestat cel putin sase barbati la 27 februarie, iar ulterior i-au executat, potrivit mamei unuia dintre ei, care se afla in apropiere cand fiul ei si un alt barbat au fost retinuti si care a vazut cadavrele celor sase.

Un barbat in varsta de 60 de ani a declarat pentru Human Rights Watch ca, la 4 martie, un soldat rus a amenintat ca ii va executa sumar pe el si pe fiul sau in Zabuchchya, un sat la nord-vest de Kiev, dupa ce le-a perchezitionat casa si a gasit o pusca de vanatoare si benzina in curtea din spate. Un alt soldat a intervenit pentru a-l impiedica pe celalalt soldat sa ii ucida, a declarat barbatul. Fiica sa a confirmat relatarea sa intr-un interviu separat.

Pe 6 martie, soldatii rusi din satul Vorzel, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Kiev, au aruncat o grenada fumigena intr-un subsol, apoi au impuscat o femeie si un copil de 14 ani in timp ce ieseau din subsol, unde se adapostisera. Un barbat care se afla cu femeia in acelasi subsol cand aceasta a murit din cauza ranilor, doua zile mai tarziu, si care a auzit relatari ale incidentului de la alte persoane, a furnizat informatia catre Human Rights Watch. Copilul a murit imediat, a spus acesta.

O femeie a declarat pentru Human Rights Watch ca un soldat rus a violat-o in mod repetat intr-o scoala din regiunea Harkov, unde ea si familia ei se adapostisera la 13 martie. Ea a spus ca acesta a batut-o si i-a taiat fata, gatul si parul cu un cutit. A doua zi, femeia a fugit la Harkov, unde a reusit sa primeasca tratament medical si alte servicii. Human Rights Watch a analizat doua fotografii, pe care femeia le-a aratat Human Rights Watch, care arata ranile sale faciale.

Multi dintre civilii ucraineni intervievati au descris fortele rusesti luand alimente, lemne de foc, imbracaminte si alte obiecte, cum ar fi drujbe, topoare si benzina.

Toate partile implicate in conflictul armat din Ucraina sunt obligate sa respecte dreptul umanitar international sau legile razboiului, inclusiv Conventiile de la Geneva din 1949, Primul Protocol aditional la Conventiile de la Geneva si dreptul international cutumiar. Fortele armate beligerante care detin controlul efectiv al unei zone fac obiectul dreptului international de ocupatie. Se aplica, de asemenea, dreptul international al drepturilor omului, care este valabil in orice moment.

Legile razboiului interzic uciderea intentionata, violul si alte violente sexuale, tortura si tratamentul inuman al combatantilor capturati si al civililor aflati in custodie. De asemenea, sunt interzise jaful si jefuirea. Oricine ordona sau comite in mod deliberat astfel de acte, sau le ajuta si le instiga, este responsabil pentru crime de razboi. Comandantii fortelor care au stiut sau au avut motive sa stie despre astfel de crime, dar nu au incercat sa le opreasca sau sa ii pedepseasca pe cei responsabili, sunt raspunzatori penal pentru crime de razboi, ca o chestiune de responsabilitate a comandamentului.

„Rusia are obligatia legala internationala de a investiga in mod impartial presupusele crime de razboi comise de soldatii sai”, a declarat Williamson. „Comandantii ar trebui sa recunoasca faptul ca esecul de a lua masuri impotriva crimelor si a violurilor ii poate face responsabili personal pentru crime de razboi ca o chestiune de responsabilitate de comanda”.

Violul de la Harkov

La 13 martie, un soldat rus a batut-o si a violat-o in mod repetat pe Olha [nume fictiv], o femeie in varsta de 31 de ani din Malaya Rohan, un sat din regiunea Harkov, controlat de fortele rusesti in acel moment.

Soldatii rusi au intrat in sat la 25 februarie, a declarat Olha. In acea zi, aproximativ 40 de sateni, majoritatea femei si fete, se adaposteau in subsolul unei scoli locale. Ea se afla acolo impreuna cu fiica ei de 5 ani, mama ei, sora ei de 13 ani si fratele ei de 24 de ani.

In jurul miezului noptii de 13 martie, un soldat rus a intrat cu forta in scoala, a spus Olha: „A spart geamurile de la intrarea in scoala si a batut in usa”. Un paznic a deschis usa.

Soldatul, care purta o pusca de asalt si un pistol, a intrat in subsol si le-a ordonat tuturor celor de acolo sa se alinieze. Femeia a stat in rand tinandu-si fiica, care dormea. El i-a spus sa ii dea fata, dar ea a refuzat. I-a spus fratelui ei sa vina in fata si a ordonat restului grupului sa ingenuncheze, altfel, a spus el, ii va impusca pe toti cei din subsol.

Soldatul i-a ordonat fratelui ei sa il urmeze pentru a-l ajuta sa gaseasca mancare. Au plecat si s-au intors o ora sau doua mai tarziu. Soldatul s-a asezat pe podea.

„Oamenii au inceput sa intrebe daca pot merge la baie si el i-a lasat, in grupuri de doi si trei”, a spus Olha. Dupa aceea, oamenii au inceput sa se instaleze pentru noapte. Soldatul s-a apropiat de familia ei si i-a spus sa il urmeze.

Soldatul a dus-o intr-o sala de clasa de la etajul al doilea, unde a indreptat un pistol spre ea si i-a spus sa se dezbrace. Ea a spus: „Mi-a spus sa ii fac [sex oral]. Tot timpul a tinut arma langa tampla mea sau mi-a pus-o in fata. De doua ori a tras in tavan si a spus ca a facut-o pentru a-mi da mai multa ‘motivatie’.” A violat-o, apoi i-a spus sa se aseze pe un scaun.

Ea a spus ca ii era foarte frig in scoala neincalzita si a intrebat daca se poate imbraca, dar soldatul i-a spus ca ar trebui sa isi puna doar bluza, nu si pantalonii sau lenjeria intima. „In timp ce ma imbracam, soldatul mi-a spus ca este rus, ca se numeste [nume ascuns] si ca are 20 de ani. A spus ca ii aminteam de o fata cu care a fost la scoala”.

Soldatul i-a spus sa se duca la subsol si sa-si ia lucrurile, pentru a putea ramane in clasa cu el. Ea a refuzat. „Stiam ca fiica mea ar fi plans daca m-ar fi vazut”, a spus ea. Soldatul a luat un cutit si i-a spus sa faca asa cum a spus el daca vrea sa isi mai vada copilul. Soldatul a violat-o din nou, i-a pus un cutit la gat si i-a taiat pielea de pe gat. De asemenea, i-a taiat obrazul cu cutitul si i-a taiat o parte din par. A lovit-o pe fata cu o carte si a palmuit-o in mod repetat. Fotografiile pe care ea le-a aratat Human Rights Watch, datate 19 si 20 martie, arata urme de taieturi si vanatai pe gatul si fata ei.

Pe 14 martie, in jurul orei 7 dimineata, soldatul i-a spus sa ii gaseasca un pachet de tigari. Au coborat impreuna la parter. Ea l-a rugat pe gardian sa-i dea soldatului cateva tigari. Dupa ce soldatul a primit tigarile, a plecat.

In acea zi, ea si familia ei au mers pe jos pana la Harkov, unde voluntarii i-au acordat asistenta medicala de baza. S-au mutat intr-un adapost antiatomic. „Sunt norocoasa ca sunt in viata”, a spus ea. Ea a spus ca autoritatile consiliului Malaya Rohan au luat legatura cu ea si cu mama ei si ca autoritatile pregatesc o plangere penala, pe care intentioneaza sa o depuna la procuratura din Ucraina.

Human Rights Watch a primit alte trei acuzatii de violenta sexuala din partea soldatilor rusi in alte sate din regiunea Cernihiv si in Mariupol, in sud, dar nu a putut sa le verifice in mod independent.

Ucideri sumare, alte violente

La 27 februarie, fortele rusesti au adunat sase barbati in satul Staryi Bykiv, in regiunea Cernihiv, si i-au executat sumar. Tetiana, din Novyi Bykiv, a vorbit cu rudele a patru dintre barbatii care au fost ucisi. Ea a declarat pentru Human Rights Watch ca, la 27 februarie, podul dintre Novyi Bykiv si Staryi Bykiv a fost aruncat in aer, iar fortele rusesti au bombardat ambele sate. O coloana de vehicule blindate rusesti a intrat apoi in Staryi Bykiv.

„Cei mai multi oameni se ascundeau in subsolurile lor din cauza bombardamentelor, iar soldatii au mers din usa in usa”, a declarat Tetiana ca i-au povestit familiile din Staryi Bykiv. Soldatii au luat sase barbati din casele lor.

„Au luat sase barbati din trei familii diferite. Unei mame i-au fost luati ambii fii [si impuscati]. Un alt tanar avea in jur de 20 de ani, il chema Bohdan, o cunosc bine pe mama lui, ea mi-a spus ca soldatii i-au spus sa astepte langa casa ei in timp ce ii luau fiul … pentru a-l interoga. Acelasi lucru l-au spus si altor familii. In schimb, i-au dus pe acesti sase barbati, i-au dus la capatul celalalt al satului si i-au impuscat”.

Viktoria, mama lui Bohdan, intervievata separat, a declarat pentru Human Rights Watch ca pe 27 februarie:

„L-au luat pe fiul meu, Bohdan [29 de ani], si pe cumnatul meu, Sasha [numele complet Olexander, 39 de ani]. Eram in subsol [din cauza bombardamentelor], asa ca nu am vazut. Au iesit afara sa fumeze. Apoi, vecinul nostru a venit in fuga si a spus ca i-a vazut luandu-i pe Bohdan si pe Sasa, precum si pe alti cativa baieti.

Viktoria a fugit in strada pentru a-i intreba pe soldatii rusi de la punctul de control ce s-a intamplat. „Ne-au spus sa nu ne facem griji, ca [soldatii] ii vor speria putin si apoi le vor da drumul”, a spus ea. „Ne-am indepartat aproximativ 50 de metri … si am auzit focuri de arma. Era in jur de ora 18:20”.

Viktoria a spus ca a doua zi, ea si sora ei au mers pe pajiste si au vazut cadavrele zacand langa o cladire de acolo:

„Trei erau pe o parte a cladirii, dar nu si fiul si cumnatul meu. Am mers pe partea cealalta si i-am vazut [pe Bohdan si Sasa, si inca unul]. Zaceau acolo. Erau impuscati in cap. Aveau mainile legate la spate. M-am uitat la corpul fiului meu, buzunarele lui erau goale, nu avea telefonul, sau cheile sau documentele [de identitate].

Viktoria le-a cerut soldatilor de la punctul de control permisiunea de a colecta cadavrele, dar acestia au refuzat. Bombardamentele grele au continuat si in zilele urmatoare.

Pe 7 martie, a spus Viktoria, au cerut din nou soldatilor permisiunea de a colecta cadavrele: „La punctul de control ne-au spus sa mergem la cimitir, ca ne vor aduce cadavrele…. Toata lumea [toti vecinii] a venit, cam 75 de persoane…. I-am ingropat pe toti in aceeasi zi, in morminte separate”.

Viktoria a spus ca ceilalti patru barbati ingropati in acea zi erau Volodymyr, de 40 de ani, un alt Olexander, de 40 de ani, si doi frati, Ihor, de 31 de ani, si Oleh, de 33 de ani.

Tetiana a spus ca soldatii au luat, de asemenea, toate lemnele satenilor, nelasandu-le nimic pentru a gati sau a-si incalzi casele.

La 4 martie, fortele rusesti au executat sumar un barbat in Bucha, la 30 de kilometri nord-vest de Kiev, si au amenintat ca vor executa alti patru, a declarat un profesor care a fost martor la crima. Ea a spus ca a auzit impuscaturi in jurul orei 7 dimineata si a vazut trei vehicule blindate rusesti si patru camioane Kamaz [de marca rusa] care circulau pe strada ei. Ea se adapostea in pivnita cu cei doi caini ai sai cand a auzit geamuri sparte, iar apoi usa de la intrare a fost sparta. Vocile de afara au spus [in rusa]: „Iesiti afara chiar acum sau vom arunca o grenada”.

Ea a strigat ca era singura in pivnita si a iesit cu mainile ridicate.

„Erau trei barbati afara, doi soldati [rusi] si un comandant”, a spus ea. „Mi-au luat telefonul si l-au verificat, apoi mi-au spus sa imi iau documentele [de identificare] si sa vin cu ei”. In timp ce mergea pe strada cu soldatii, a vazut ca acestia ii adunau si pe vecinii ei si le ordonau sa mearga pe jos. Ea a spus:

„Ne-au dus la locul unde era biroul AgroButpostach [o companie de depozitare cu inchiriere]. Chiar langa cladire, exista o parcare si o mica piata. Au adunat oamenii in acea piata, majoritatea femei, dar erau si cativa barbati printre noi, de peste 50 [de ani]. Erau in jur de 30 de militari acolo, iar comandantul avea insemne [de parasutist] [pe uniformele sale]. Vorbea cu un accent din vestul sau din vestul central al Rusiei…. Eu insumi m-am nascut in Rusia, asa ca ma prind la astfel de lucruri. Soldatii erau toti slabi si aratau foarte rau”.

Ea a spus ca soldatii au adus aproximativ 40 de persoane in piata, au adunat telefoanele tuturor, au verificat documentele si au intrebat cine face parte din apararea teritoriala sau din unitatile locale de autoaparare:

„Doua femei au cerut sa mearga la baie. Una dintre ele era insarcinata. Am cerut sa merg cu ele. Un soldat ne-a aratat drumul spre toaleta, care era in jurul cladirii, cred ca era acum sediul lor. Cladirea era lunga. De-a lungul peretelui de pe partea cealalta, am vazut o mare balta de sange”.

A spus ca au asteptat in piata ore intregi, pe o vreme foarte rece:

„La un moment dat au adus un tanar, apoi inca patru. Soldatii le-au ordonat [sa] isi dea jos cizmele si jachetele. I-au pus sa ingenuncheze pe marginea drumului. Soldatii rusi i-au tras de tricouri, de la spate si peste cap. Pe unul dintre ei l-au impuscat in ceafa. Acesta a cazut. Femeile au tipat. Ceilalti patru barbati stateau in genunchi. Comandantul le-a spus celorlalti oameni din piata: ‘Nu va faceti griji. Sunteti cu totii normali – si asta e mizerie. Noi suntem aici pentru a va curata de murdarie'”.

Ea a spus ca, dupa alte cateva ore, soldatii i-au dus pe oameni inapoi la casele lor. Ceilalti patru barbati au ramas in genunchi cand ea a plecat.

Ea a spus ca, atunci cand a reusit sa paraseasca orasul pe 9 martie, corpul tanarului era inca intins acolo unde fusese impuscat.

Dmytro, in varsta de 40 de ani, a declarat pentru Human Rights Watch ca el si familia sa au fugit din orasul Bucha, puternic bombardat, pe 7 martie. El a spus ca nu cunosteau nicio ruta sigura de evacuare, asa ca au mers pe jos – infasurati in cearsafuri albe si fluturand cearsafuri albe in aer – aproximativ cinci kilometri pana in satul Vorzel.

Odata ajunsi in Vorzel, s-au adapostit timp de doua nopti in subsolul unei cladiri cu doua etaje, alaturi de un grup de locuitori din zona. Dmytro a spus ca in subsol se afla cu ei o femeie care avea rani la piept si la picioare. Alte persoane din subsol i-au spus ca aceasta fusese impuscata cu o zi inainte, cand soldatii rusi au luat cu asalt acelasi subsol si au aruncat o grenada fumigena inauntru. Mai multe persoane au intrat in panica si au fugit afara, unde soldatii rusi au tras asupra lor. Femeia a fost ranita, iar oamenii din subsol i-au spus ca un copil de 14 ani a fost impuscat in cap si ucis. Dmytro a spus ca femeia a murit a doua zi, pe 8 martie. El si mai multi locuitori din zona au ingropat-o in afara adapostului antiaerian.

La 4 martie, fortele rusesti au amenintat ca vor executa un barbat si pe fiul sau in Zabuchchya, un sat din afara orasului Irpin, la nord-vest de Kiev. Un locuitor al satului a declarat ca, la 4 martie, fortele rusesti au intrat in sat, unde se adapostea impreuna cu alte 10 persoane, inclusiv o familie din Irpin, in subsolul casei sale. Intr-un interviu separat, fiica sa a confirmat relatarea sa. A spus ca 13 soldati au intrat in casa sa pentru a o perchezitiona:

„Soldatii au intrebat despre fiul meu, in varsta de 34 de ani, care se afla in apararea teritoriala. El a iesit sa se intalneasca cu ei. Au intrebat cine se afla in casa, apoi au perchezitionat casa si au intors-o cu susul in jos…. In curtea din spate, au gasit pusca mea de vanatoare si o sticla de benzina, iar ei au luat-o razna.

Comandantul care dadea ordine celorlalti a spus: ‘Duceti-i [pe mine si pe fiul meu] in copacul de afara si impuscati-i’. Ne-au dus afara. Unul dintre soldati a obiectat. Ne-au dus inapoi inauntru si i-au ordonat fiului meu sa se dezbrace pentru ca au spus ca vor sa caute tatuaje nationaliste. Alti soldati au mers, de asemenea, la casele de pe strada noastra, inclusiv la casa unei judecatoare – ea plecase si incuiase casa – si la adjunctul consiliului local.

Au spart fereastra casei judecatorului pentru a intra. I-am vazut luand saci si saci cu lucruri din casa judecatorului. Dupa aceea, au plecat…. Mi-am luat familia si pe toti cei care se aflau in subsol si am fugit cu doua masini. Sotia mea, fiul meu si mama mea, in varsta de 80 de ani, stau acum in casa fiicei mele din Khodosivka [la sud-vest de Kiev]”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

3 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

33 de minute ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago

Socrul mare a fost retinut in urma nuntii care a blocat orasul Buzescu. Socrul are doar 36 de ani

Politia din Teleorman l-a retinut, miercuri, pe unul dintre organizatorii nuntii din Buzescu, eveniment care…

58 de minute ago

Elvetia: Oameni atacati cu cutitul pe strada, in orasul Zofingen

Un barbat inarmat cu un cutit a ranit miercuri mai multe persoane pe strazile orasului…

49 de minute ago