externe

Remaniere guvernamentala in Marea Britanie: Ministrul de Interne, inlocuita de fostul ministru de Externe. Cameron a ajuns inapoi in guvern

Premierul britanic Rishi Sunak l-a readus, luni, in guvern, pe fostul lider David Cameron ca ministru de externe, intr-o remaniere declansata de demiterea ministrului de interne Suella Braverman, dupa ce criticile ei la adresa politiei i-au amenintat autoritatea, potrivit Reuters.

Revenirea lui Cameron sugereaza ca Sunak a vrut sa aduca o personalitate mai centrista si mai experimentata decat sa linisteasca dreapta populista din partidul sau, care a sustinut-o pe Braverman.

De asemenea, trezeste din nou dezbaterea privind Brexit-ul: Cameron a organizat referendumul privind apartenenta la Uniunea Europeana in 2016 si a fost urat de multi membrii ai dreptei din partid, dupa ce a facut campanie pentru a ramane in blocul comunitar. El a demisionat la scurt timp dupa ce Marea Britanie a votat, cu 52%-48%, sa plece.

Remanierea ministeriala a urmat criticilor din ce in ce mai mari la adresa lui Braverman din partea parlamentarilor opozitiei si ai membrilor conservatorilor la putere, permitandu-i lui Sunak sa-si aduca aliati si sa indeparteze ministrii care nu performau.

Mana i-a fost fortata cand Braverman l-a sfidat saptamana trecuta intr-un articol neautorizat in care acuza politia de „standarde duble” la proteste, sugerand ca au fost duri cu demonstrantii de dreapta, dar ingaduitori cu manifestantii pro-palestinieni.

Partidul Laburist de opozitie a declarat ca tensiunile dintre demonstrantii pro-palestinieni si cei de extrema dreapta au fost aprinse de comentariile ei. Sambata, aproape 150 de persoane au fost arestate.

Desi inlaturarea ei nu a fost o surpriza, numirea lui Cameron a provocat soc in partid. A fost salutat de parlamentarii centristi, dar detestat de unii dintre cei de dreapta care l-au descris drept „capitularea Brexit” suprema.

Cameron a spus ca este bucuros sa-si asume noul rol intr-un moment de schimbare globala. „Stiu ca nu este obisnuit ca un prim-ministru sa revina in acest fel, dar cred in serviciul public. Sper ca sase ani ca prim-ministru, 11 ani in fruntea Partidului Conservator imi ofera experienta, contacte, relatii si cunostinte utile”, a spus el reporterilor. Cameron a iesit din politica din 2016 si se va putea intoarce la guvern printr-o numire in camera superioara a parlamentului.

James Cleverly, anterior ministru de externe, a fost numit in locul lui Braverman. Prima sa provocare va veni miercuri, cand Curtea Suprema va decide daca solicitantii de azil pot fi deportati in Rwanda. O infrangere a politicii cheie i-ar determina pe unii parlamentari sa amplifice cererile catre Marea Britanie de a renunta la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Eliberata din functie, atentia lui Braverman s-ar putea concentra pe pregatirea unei posibile viitoare curse pentru conducerea partidului daca, asa cum sugereaza sondajele de opinie, conservatorii vor pierde alegerile de anul viitor.

Partidul Laburist a detinut in mod constant un avans de aproximativ 20 de puncte in sondaje, iar Sunak nu a reusit sa reduca acest decalaj.

El a incercat sa se relanseze ca reprezentant al „schimbarii” la conferinta partidului sau de luna trecuta, cand mesajul sau a fost umbrit de o decizie prost comunicata de a anula o parte din cel mai mare proiect feroviar al tarii.

De la publicarea articolului, laburistii l-au numit pe Sunak slab. Acum, parlamentarii opozitiei au spus ca decizia lui de a-l numi pe Cameron a fost un act de disperare. Deputatul Pat McFadden, coordonatorul national al campaniei laburiste, a declarat: „Cu cateva saptamani in urma, Rishi Sunak a spus ca David Cameron a facut parte dintr-un status quo esuat, acum il aduce inapoi ca pe un colac de salvare”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

26 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago