Remus Borza, expulzat din Guvern dupa ce a dat-o de gol pe Dancila in afacerea Tariceanu. Pretextul folosit pentru demiterea lui Borza

politica

Premierul Viorica Dancila il demite pe consilierul sau economic, Remus Borza. Pretextul folosit sunt declaratiile acestuia privind reducerea numarului de bugetari si de ministere, sustin surse guvernamentale pentru Mediafax.

Sursele citate au precizat ca Viorica Dancila a luat decizia ca urmare a iesirilor publice ale consilierului sau economic, Remus Borza.

Acesta a avansat sambata, intr-o interventie telefonica la un post de televiune, ideea unei noi ordonante care sa modifice celebrele OUG 114/2018 si OUG 19/2019.

In context, Borza a vorbit si de o reducere a numarului de bugetari si o scadere a numarului de ministere. „Am crescut veniturile in sectorul bugetar, cred ca suntem singura tara din lume care plateste mult mai bine salariatii din sectorul public decat pe cei din sectorul privat. Trebuie sa gestionam 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administratia. Si la Guvern trebuie sa mai reducem din ministere. E mai eficient, mai raman bani sa facem si o fabrica in Romania”, a spus Borza, la Antena 3.

Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea DNA de ridicare a imunitatii parlamentare a lui Calin Popescu Tariceanu pentru o spaga de 800.000 de dolari. Remus Borza, proaspat numit consilier al premierului PSD, a afirmat inca de saptamana trecuta ca Dancila i-a promis ajutor lui Tariceanu.

Intr-un text pe blogul sau, publicat saptamana trecuta, la scurt timp dupa ce Marcel Ciolacu a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, deputatul Remus Borza a dezvaluit cum s-a facut trocul intre PSD si ALDE.

„Miercuri, PSD a fost la un pas sa piarda si presedintia Camerei Deputatilor. Ar fi fost o lovitura care i-ar fi destabilizat definitiv. Vechiul aliat, UDMR, care a obtinut atat de mult pentru comunitatea maghiara de la guvernarile PSD-iste, a renuntat la protocolul de colaborare cu PSD-ALDE si pentru prima data in istoria parlamentara a acestei formatiuni a revendicat postul de presedinte al Camerei Deputatilor. Dupa interventia presedintelui Iohannis, USR a renuntat la candidatul propriu si impreuna cu PMP au sustinut candidatul liberal. In atare conditii, PSD, care pierduse majoritatea in Camera, avea nevoie de voturile ALDE, minoritatilor nationale si o parte din voturile celor de la Pro Romania. Dupa o negociere fulger intre Ciolacu si Ponta privind recunoasterea grupului parlamentar Pro Romania a venit o lovitura de la partenerii de coalitie, respectiv de la oamenii lui Tariceanu, care au refuzat sa sustina si sa voteze candidatul PSD. Au urmat trei ore de suspans.

Cum s-a ajuns la acest blocaj? In dimineata zilei de miercuri, Robert Cazanciuc, presedintele Comisiei juridice din Senat, a pus pe ordinea de zi cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Tariceanu. Colac peste pupaza, votul din Comisie a fost favorabil inceperii urmaririi penale fata de presedintele Senatului. A trebuit sa vina Dancila in Parlament, sa-i dea asigurari lui Tariceanu ca in Plenul Senatului se va respinge cererea DNA. Intr-un final, s-a supus la vot, iar candidatura lui Marcel Ciolacu a intrunit 172 de voturi, iar a Ralucai Turcan 100. In extremis, PSD si-a pastrat conducerea Camerei Deputatilor, dar greseala de dimineata putea sa le fie fatala. Asta arata deruta, confuzia si surescitarea care i-a cuprins pe unii PSD-isti”, a scris Borza pe blog.

Remus Borza a fost numit consilier onorific pe probleme economice al premierului joia trecuta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: