Remus Pricopie, „premierul” PSD, sare in apararea lui Tudorel Toader: „I se studiaza ‘cu lupa’ standardele etice”

politica

Remus Pricopie, investigare, AUR, politicieni, tradare de tara, blocarea fondurilor, George Simion, Moscova

Rectorul SNSPA, Rem,us Pricopie, sare in apararea lui Tudorel Toader, dupa ce Consiliul de Etica si Management Universitar a cerut ca fostul ministru sa fie cercetat disciplinar pentru ca a abuzat de functia de rector al Universitatii AI Cuza din Iasi. Pricopie a fost propus de PSD si Ponta ca premier al Romaniei dupa ce Dancila a fost demisa prin motiune de cenzura.

„Ma mir ca ‘reclamantul’ sau Consiliul de Etica si Management Universitar (CEMU) al Ministerului Educatiei nu sesizeaza si alte elemente privind legalitatea si dimensiunea etica a situatiilor de conflict de interese in care se afla rectorii-politicieni, care detin si mandate de parlamentari.

Evident, daca CEMU s-ar (auto)sesiza (si) pe aceasta speta a rectorilor-politicieni, ar trebui sa-si ancheteze, in primul rand, propriul ‘sef’, ceea ce chiar ar fi o dovada a faptului ca legea si principiile democratice sunt respectate si nu abuzate in functie de context si persoane.

Pana atunci, urmarim cum pentru o persoana, considerata azi de unii ‘indezirabila’, se studiaza ‘cu lupa’ standardele etice, in timp ce pentru cei care incalca ‘de la o posta’ standardele etice si legale in vigoare se practica … tacerea”, a scris Pricopie pe Facebook.

Tudorel Toader este cercetat disciplinar pentru a s-a folosit abuziv de biroul de rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi pe vremea in care ministru al Justitiei pentru a acorda interviuri cu tema politica.

Cercetarea disciplinara este efectuata de Comisia de Etica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi in urma sesizarii activistilor de la Reset Iasi. Comisia a refuzat initial, insa Reset a mers mai departe, la Consiliul de Etica si Management Universitar. Acesta a dat dreptate Reset si a obligat comisia de la Iasi sa inceapa cercetarea disciplinara a lui Toader.

Comunicatul Reset Iasi:

CEMU obliga Comisia de Etica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi sa initieze procedura de anchetare disciplinara a lui Tudorel Toader.

In februarie 2020, Reset adresa Comisiei de Etica a UAIC o sesizare privind savarsirea unei abateri disciplinare de catre Tudorel Toader care, pe vremea cand era ministru al Justitiei, a acordat doua interviuri din biroul de rector al Universitatii, desi se auto-suspendase din functia de rector.
Conform Codului de etica al Universitatii, abaterile au fost urmatoarele:

– obtinerea, pretinderea sau nerefuzarea unor avantaje necuvenite
– folosirea abuziva a calitatii de membru al comunitatii academice
– folosirea numelui UAIC, a resurselor umane, financiare sau materiale in scopuri politice partizane

Comisia de Etica a Universitatii a invocat presupuse conflicte de interese si incompatibilitati in codul de etica si deontologie profesionala universitara, precum si un document fara valoare juridica.

Am adresat apoi o cerere 544/2001 de acces la informatii de interes public, in care am solicitat informatii despre demersurile de a constitui o comisie externa care sa se pronunte asupra faptelor sesizate, insa raspunsul a fost ca nu s-a luat in calcul constituirea unei comisii externe si nici nu s-au identificat alte solutii pentru a rezolva speta.

Reset a mers mai departe si s-a adresat forului superior, respectiv Consiliului de Etica si Management Universitar (CEMU – este un organism care apartine de Ministerul Educatiei Nationala), care ne-a dat dreptate in totalitate, obligand Comisia de Etica sa se pronunte cu privire la sesizarea depusa si, eventual, sa recurga la experti externi, cum s-a mai procedat, de altfel, in trecut.

De altfel, am si fost informati in urma cu cateva zile ca, in sedinta extraordinara din 28.04.2021, Comisia de Etica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a decis redeschiderea cazului si validarea sesizarii, respectiv demararea procedurilor de cercetare.

Desi dl Tudorel Toader nu a fost membru de partid pe perioada exercitarii functiei de ministru al Justitiei, se poate considera ca acesta a desfasurat activitati politice partizane, ca membru al unui guvern politic, in sensul sustinerii planului de guvernare al coalitiei PSD-ALDE. Prin luarile de pozitie sau alteori lipsa pozitionarii si a exprimarii clare a unui punct de vedere, a girat activitatea unei coalitii politice si a unei comisii de lucru in Parlamentul Romaniei, Comisia Iordache, care a modificat legile justitiei fara consultari, analize, dezbateri cu societatea civila, cu experti, specialisti etc, cu efecte deosebit de nocive pentru siguranta cetateanului, cum a fost cazul Legii recursului compensatoriu.

De asemenea, desi s-a declarat ministru tehnocrat intr-un guvern politic, iar in unele declaratii a afirmat ca nu a participat la sedinte de partid, a recunoscut intr-un interviu acordat din biroul de rector ca a fost invitat si a participat la unele sedinte PSD (CEX-uri). Prin recunoasterea faptului ca a participat la sedintele PSD, se confirma practic „scopurile politice partizane”, urmarite prin folosirea „numelui UAIC, a resurselor umane, financiare sau materiale”. Prin folosirea spatiilor UAIC pentru acordarea unui interviu in care se discuta aspecte legate de o activitate politica intens contestata de magistrati, de mediul academic, de Comisia de la Venetia si GRECO, de societatea civila, de studenti si fosti absolventi (semnatari ai unei petitii), imaginea negativa astfel construita de Tudorel Toader prin activitatea sa in cadrul ministerului a fost asociata cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

De altfel, in foarte multe interviuri si interventii, Tudorel Toader a tinut cu tot dinadinsul sa aminteasca si sa intareasca legatura sa cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, in incercarea de a se acoperi de o aura academica pentru a legitima actiunile distructive pe care le-a operat in domeniul justitiei. De exemplu, intr-un interviu acordat DC News, Tudorel Toader spunea: „Era 16 martie 2018. Dadeam un interviu din biroul de rector de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: