news

Renate Weber cauta sa se spele: „Nu am facut jocul PSD. Eu nu mai am niciun interes politic sub nicio forma. Eu am iesit din politica”

Avocatul Poporului, Renate Weber, afirma ca decizia de a contesta la Curtea Constitutionala amenzile aplicate in perioada starii de urgenta a vizat nu atat amenzile in sine, ci faptul ca nu erau descrise contraventiile, ea sustinand ca le-a solicitat ministrului de Interne si sefului IGPR sa instruiasca agentii pentru a evita abuzurile, dar nu a primit un raspuns. Weber considera ca o modalitate de a nu aglomera instantele de judecata in urma contestarii acestor sanctiuni ar putea fi o amnistie.

„Contestatia nu a vizat atat amenzile cat faptul ca nu exista descrierea faptelor numite contraventii. Neexistand temeiul juridic pentru ca acele amenzi sa fie date da, cu siguranta, cele care vor fi contestate in instanta sau au fost contestate in instanta, probabil ca vor fi anulate”, a afirmat Avocatul Poporului sambata, la Digi 24.

Renate Weber respinge acuzatiile conform carora ar fi facut „jocul PSD” prin contestarea actului normativ care prevedea posibilitatea aplicari acelor sanctiuni.

„Nu inteleg care ar fi jocul PSD-ului aici. Eu nu mai am niciun interes politic sub nicio forma. Eu am iesit din politica, dar stiu un lucru: ca daca vrem sa trecem cu bine de orice situatie exceptionala (…) trebuie sa o trecem asa cum statul de drept o cere”, a adaugat Avocatul Poporului, citata de news.ro.

Renate Weber a spus ca atunci cand a decis sa faca sesizarea la CCR a facut acest lucru in conditiile in care primea foarte multe sesizari care nu erau doar la limita legii, ci erau abuzuri. Aceasta a precizat ca multe dintre situatiile de acest gen s-au produs „din nestiinta”

Avocatul Poporului a aratat ca i-a cerut ministrului de Interne Marcel Vela sa faca „un minim instructaj” cu agentii constatatori care aplicau ordonantele militare, fara a primi vreun raspuns in aceasta privinta.

„Am facut mai mult decat sa ne ducem doar la Curtea Constitutionala, am purtat aceasta corespondenta, l-am rugat inclusiv pe seful IGPR sa faca astfel de instruire”, a sustinut Weber.

Ea a precizat ca legislatia contraventionala din Romania „nu e o legislatie rea”, ea prevazand principiul proportionalitatii si gradualitatii, insa in perioada starii de urgenta au fost situatii in care agentii constatatori au interpretat .

„Cred ca pana la urma solutia, stiu ca poate pentru unii este nedreapta, dar daca vrem sa nu aglomeram instantele, ca intelesesem ca erau mult peste suta de mii de plangeri depuse, solutia pana la urma ar fi numai o amnistie, dar o amnistie inseamna ca absolut toata lumea trebuie iertata si sunt convinsa ca foarte multi chiar au facut lucruri care nu trebuiau facut si trebuiau sanctionate. (…) Eu, personal, nu vad alta, dar poate ca Guvernul identifica o alta”, a afirmat Avocatul Poporului.

Intrebata daca va contesta la CCR si amenzile prevazute in starea de alerta, Renate Weber a raspuns ca de aceasta data legea adoptata de Parlament prevede clar care sunt contraventiile.

„Categoric raspunsul e ca mi se par clare (amenzile prevazute in starea de alerta – n.r.). De data acesta contraventiile sunt descrise asa cum trebuie. In plus, asta este lege. Se restrang niste drepturi si libertati dar asa cum prevede Constitutia, prin lege. Noi nu de cuantum ne-am legat, ne-am legat de claritatea, de precizia, de predictibilitatea legii, iar aici lucrurile acestea au fost respectate. (…) Contraventiile mi se par bine precizate”, a afirmat Renate Weber.

Aceasta a adaugat ca, dincolo de faptul ca in legea adoptata de Parlament sunt precizate contraventiile, nu poate spune daca va exista o sesizare la CCR pe alte aspecte ale actului normativ.

„Daca va fi sau nu o actiune la Curtea Constitutionala, o sesizare, vom vedea mai incolo. Nu acum, categoric” a spus Avocatul Poporului. .

ALDE, Pro Romania si UDMR au depus proiectul de lege care prevede anularea amenzilor aplicate in baza ordonantelor militare, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca ”este o lege care va permite justitiei sa functioneze si sa nu fie ingropata in peste 300.000 de dosare”.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea Avocatului Poporului si a decis ca OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sanctiunilor aplicate in timpul starii de urgenta, e neconstitutionala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: renate weber

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

8 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

10 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

10 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

10 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

10 ore ago