Renate Weber se intoarce azi in fruntea Avocatului Poporului. CCR a publicat motivarea, numeroase consideratii politice: „Curtea observa caracterul foarte vag al motivului de revocare”

politica

CCR a dat publicitatii luni motivarea la decizia prin care a constatat ca revocarea Renatei Weber este neconstitutionala. Din acest moment, renate Weber este din nou Avocatul Poporului.

„Curtea observa caracterul foarte vag al motivului de revocare, care nu este precizat riguros, astfel incat sa acopere numai abaterile grave savarsite de Avocatul Poporului, faptul ca legea nu prevede dreptul la aparare al Avocatului Poporului, in cadrul unei proceduri transparente, care sa asigure o audiere publica a acestuia, si ca nu exista o procedura de contestare a hotararii de revocare in fata Curtii Constitutionale de catre insasi persoana revocata, toate aceste 19 elemente constituind, separat si impreuna, vicii de neconstitutionalitate ale hotararii Parlamentului supuse controlului instantei constitutionale.

Este dreptul Parlamentului sa aprecieze existenta cazurilor de revocare a Avocatului Poporului, dar si obligatia Curtii Constitutionale sa analizeze in controlul de constitutionalitate a hotararii Parlamentului conformitatea motivelor invocate cu dispozitiile legale incidente, in virtutea liberului acces la justitie, pe care Constitutia il garanteaza persoanei revocate.

Daca marja de apreciere a unei autoritati publice este suficient de larga atunci cand numeste o persoana intr-o functie publica (a se vedea Decizia nr.459 din 16 septembrie 2014, paragraful 38), atunci cand autoritatea publica dispune revocarea, ca sanctiune juridica, aceasta marja de apreciere nu exista, autoritatea publica fiind obligata sa-si motiveze actul prin raportare la dispozitiile concrete care reglementeaza institutia revocarii, iar aceasta motivare trebuie sa poata fi supusa controlului unei instante independente”, sustine CCR in motivare.

Motivarea CCR contine si opinia concurenta a judecatoarelor Livia Stanciu si Simina Tanasescu.

Vezi AICI integral motivarea.

Citeste si: Adio, reforme. Weber anunta ca nu-i va permite lui Citu „sa guverneze prin OUG”: „Sper ca l-a luat putin vantul. Voi ataca tot ce va afecta drepturi si libertati”

Renate Weber a continuat, duminica, sa ii atace pe liderii coalitiei de guvernare, afirmand ca revocarea ei a fost un atac la adresa statului de drept. Ea sugereaza ca nu-i va permite lui Florin Citu sa „guverneze prin OUG”.

Intr-un interviu pentru Aleph News, Renate Weber i-a ataras atentia lui Florin Citu ca nu se poate guverna prin Ordonante de Urgenta: „Eu sper ca pe domnul Citu l-a luat putin vantul. Bineinteles ca nu se poate guverna prin OUG”.

Ea a mentionat ca imediat ce se va intoarce va ataca la CCR „multe lucruri”: „Ma asteapta foarte multe lucruri de avizat. Tot ce va afecta drepturi si libertati, voi ataca”.

Citeste si: Barna face front comun cu Citu. Anunta un val de OUG privind marile reforme pentru a depasi blocajele din Parlament

Weber a lansat apoi atacuri la adresa liderilor coalitiei de guvernare.

„Acuzatiile au fost penibile daca ma intrebati. (…) Sa vedem daca in urmatorii ani se va intelege ceva dupa asta. Probabil ca unii vor intelege. Sa vedem daca si vor recunoaste ca inteleg (…) A fost un atac la adresa institutiei, nu a mea. Au vrut sa vulnerabilizeze institutia. Cu cat slabim institutia, cu atat ea ne lasa in pace. Efectul atacului la institutie a fost exact pe dos. Poate imi spune cineva ce justifica urgenta revocarii. Cred ca interventia Comisiei de la Venetia i-a oprit. Comisia de la Venetia va reactiona in cazul meu”, a mai spus Weber.

„Pe mine m-a surprins decizia Curtii Constitutionale. Daca nici incalcarea statului de drept nu-i pune pe ganduri… (…) Suntem deficitari la raportarea fata de statul de drept. (…) Legea trebuie sa respecte drepturile si libertatile. Apoi toata lumea trebuie sa respecte legea. Statul de drept trebuie respectat de toata lumea. Nu mai vreau sa revenim la partidul unic”, a indicat Weber.

Mai mult despre: ,

Comentarii: