Renate Weber, umilita chiar de CCR. Sesizarea Avocatului Poporului privind completurile de la ICCJ, respinsa de CCR in unanimitate

politica

Sesizarea Avocatului Poporului la CCR cu privire la constituirea completelor specializate de judecata a fost respinsa, marti, ca neintemeiata. Decizia a fost luata de judecatorii CCR in unanimitate.

Avocatul Poporului spune in sesizare ca dispozitiile criticate aduc atingere art. 2l alin.(3), art.73 alin. (3) lit.l ), art. 126 alin. (l) si alin. (4) si art. 147 alin. (a) din Constitutie.

„Examinand prevederile legale invocate, care stabilesc atributia colegiilor de conducere (al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al celorlalte instante de judecata) de a reglementa compunerea completelor de judecata, prin raportare la considerentele Deciziilor nr.68512018 si nr. 41712019 ale Curtii Constitutionale, constatam ca acestea contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constitutie privind dreptul la un proces echitabil, in componenta sa referitoare la stabilirea prin lege a instantei judecatoresti, a art. 73 alin. (3) lit.l) teza a II-a si art. 126 alin. ( I ) si alin. (4) din Constitutie, potrivit carora ‘organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi”, respectiv ‘Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege’, iar, ‘Compunerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si regulile de functionare a acesteia se stabilesc prin lege organica’, precum si celor ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentala privind obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale”, se arata in sesizare.

Semnatarul mentioneaza ca, intrucat actul astfel adoptat este unul administrativ, continutul sau nu poate viza aplicarea si interpretarea legii de procedura. „Or, modul de desemnare a membrilor completelor tine tocmai de aplicarea normelor procedurale. Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu poate prelua atributii jurisdictionale din chiar sfera de competenta primara a puterii judecatoresti”, explica Avocatul Poporului.

Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, explica, intr-o postare pe Facebook, ca Avocatul Poporului cere Curtii Constitutionale sa constate ca textele din legea de organizare judiciara care permit colegiilor de conducere sa stabileasca arbitrar componenta completelor colegiale, iar nu in mod aleatoriu, sunt neconstitutionale.

„In sedinta de marti, Curtea Constitutionala discuta sesizarea Avocatului Poporului din 2019 privind nelegalitatea constituirii completelor de judecata colegiale la ICCJ si la toate celelalte instante. Mai exact, pe calea exceptiei de neconstitutionalitate ridicata direct, Avocatul Poporului solicita CCR sa constate ca textele din legea de organizare judiciara care permit colegiilor de conducere sa stabileasca arbitrar componenta completelor colegiale, iar nu in mod aleatoriu, sunt neconstitutionale. In acest dosar, am trimis si eu in 26.11.2019 un Amicus Curiae in care sustin si intaresc argumentele Avocatului Poporului in special in ce priveste neconstitutionalitatea textului de lege care permite ICCJ sa stabileasca completele de judecata fara tragerea la sorti, sau in orice alta modalitate aleatorie care nu inseamna asezarea cu mana a judecatorilor care le compun”, spune avocatul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: