Replica acida a lui Ciolos pentru Barna: „Draga Dane, nu arunc nimic in aer. Te rog sa te intrebi de ce pleaca membrii zi de zi din partid, de ce partidul exclude cu ardoare membri, de ce suntem intr-un zbucium care nu se mai termina”

politica

Presedintele USR, Dacian Ciolos, a avut o replica acida, joi, pe un forum intern al USR la acuzatiile lui Dan Barna. Fostul presedinte l-a acuzat pe Ciolos ca dinamiteaza partidul: „Cel mai grav, Dacian, este sa arunci partidul in aer cand Romania asteapta de la noi si de la tine o viziune europeana, liberala, modernizatoare”. Ciolos amenintase anterior ca va demisiona din fruntea USR daca programul sau de reforme interne cu aste acceptat de Biroul National al USR, organism care este dominat de apropiati ai lui Barna.

„Draga Dane, nu arunc nimic in aer, nu am intrat cu picioarele peste alegeri, nu caut sa am control intern si sa dau o lupta pentru putere. (…) Te rog sa te intrebi de ce pleaca membrii zi de zi din partid, de ce partidul exclude cu ardoare membri, de ce suntem intr-un zbucium care nu se mai termina si sa imi spui de ce capacitatea de a avea ficat si de a incasa fara sa clipesti este cea mai mare calitate a unui politician in Romania”, i-a scris Ciolos lui Barna.

„Draga Dan,

Partidul sufera si noi ne certam intre noi. Am propus solutii si am primit o explozie de nervi din partea ta, fara sa ii dai 24 de ore documentului propus. Imi ceri consens si imi oferi iesiri la televizor. Imi e dificil sa inteleg ce propui partidului in afara de a-i exclude pe cei care nu sunt cu tine.

Am vazut mesajul tau si as vrea sa iti raspund la cateva dintre intrebarile pe care le ai. Dar inainte de a deschide lista de raspunsuri, as vrea sa contextualizam situatia. Iti multumesc ca mi-ai oferit cateva luni de liniste, dupa cum singur recunosti, dar raman uimit de formulare, pentru ca nu inteleg la ce folosesc aceste luni de liniste si de ce trebuia sa mi le oferi. Eu nu cautam liniste, ci colaborare si constructie.

Eu am vorbit permanent cu tine si chiar astazi, inainte de prezentarea acestui program, am avut o foarte lunga discutie pe marginea lui. Nu iti inteleg deloc supararea, dupa cum nu inteleg de ce trebuia sa imi oferi ragaz dupa finalizarea alegerilor interne.

Eu raman fidel modului meu de a fi si el se rezuma la dialog cu colegii, la forta argumentelor si la lipsa oricarei forme de adversitate in interiorul echipei. Am facut-o la guvern, am facut-o in Comisia Europeana si am facut-o peste tot unde am lucrat. Si, da, mi-am dorit si imi doresc sa lucram in echipa, sa luam decizii pe baza de argumente, nu de apartenenta la o tabara sau alta.

Competitia pentru mine nu inseamna scandal si iritare, e necesara in procesele electorale, iar dupa finalul lor reintru in starea de echilibru si colaborare pe care le cred necesare pentru bunul mers al unei organizatii.

Revenind la program, existenta sa are un sens politic in ceea ce ma priveste. Am promis in campania interna o serie de lucruri pe care intentionez sa le fac ca urmare a propriei mele promisiuni si a mandatului pe care l-am primit.

Votul membrilor, majoritar si democratic, ma indatoreaza. Daca nu pot sa fac ceea ce am promis inseamna ca fie nu ma tin de cuvant, fie nu am mijloacele necesare pentru a pune in practica promisiunile. In ambele situatii, mandatul de presedinte e golit de sens. Or, eu nu simt nevoia de a sta in vitrina. Nu am de gand sa astept alegerile prezidentiale din 2024 in speranta ca poate se aseaza lucrurile si prind o candidatura.

Mandatul meu e de a face din USR un partid competitiv, asa ca am propus o serie de masuri concrete. Masurile acelea le-am avut si in programul cu care am candidat in partid si am cautat sa vin cu lucruri de bun-simt, pornind de la ce am vazut in partid.

Dupa cum arata statutul partidului astazi, este imposibil ca presedintele sa poata contribui la bunul mers al lucrurilor singur. E mai degraba decorativ, prezideaza niste sedinte si da declaratii folosindu-se de titulatura pe care o are. Or, eu am propus un mandat de doi ani concentrat pe reformarea partidului si pe pregatirea lui pentru alegerile din 2024.

Din motivul acesta te-as intreba daca tu crezi ca suntem pregatiti pentru 2024, cand vom avea patru randuri de alegeri cruciale, si daca tu crezi ca asa cum functioneaza partidul nostru astazi avem vreo sansa sa oferim altceva cetatenilor astfel incat sa avem speranta ca putem castiga alegerile. Raspunsul meu este NU. Suntem departe de a fi un partid capabil de a creste electoral, am ajuns pe locul patru in sondaje si perspectiva de a urca mai sus este minima in conditiile actuale.

E datoria mea de presedinte de a propune un plan, e datoria mea de om care se considera responsabil sa incerc sa schimb ceva si e de datoria mea sa plec daca nu exista vointa politica in procesul de reforma.

Da, am nevoie de sustinerea BN (care a fost ales de Congres) pentru a aplica un program cu care am fost ales de catre membri. BN are si alte proiecte, prioritati etc. Unele le-am adoptat, altele le vom discuta in viitor, probabil. Ceea ce propun eu aici sunt cateva prioritati cu care am fost ales si in virtutea acestei legitimitati le propun spre aprobare.

Draga Dane, nu arunc nimic in aer, nu am intrat cu picioarele peste alegeri, nu caut sa am control intern si sa dau o lupta pentru putere. Am sa-ti atrag atentia asupra a doua lucruri insa.

Spui ca ai condus ‘un partid complicat ca nici altul’. Ei bine, daga Dane, partidul de astazi include mii de membri PLUS care merita respectati si condusi la fel ca cei din vechiul USR, partidul de astazi include membrii de maine pentru care nu facem nimic sa ne asiguram ca se vor inscrie in partid, partidul de astazi trebuie sa se mandreasca si cu altceva decat cu capacitatea de a supravietui unei lupte interne permanente.

Te rog sa te intrebi de ce pleaca membrii zi de zi din partid, de ce partidul exclude cu ardoare membri, de ce suntem intr-un zbucium care nu se mai termina si sa imi spui de ce capacitatea de a avea ficat si de a incasa fara sa clipesti este cea mai mare calitate a unui politician in Romania.

Cu regret, in acest punct nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Nu cred ca Romania se va schimba cu forta, ci cu vorba buna si nu cred ca un partid va crea un val de entuziasm daca nu e in stare sa se organizeze si sa performeze, ci doar sa peticeasca orgolii si nemultumiri.

Si, in al doilea rand, vorbesti de democratia speciala existenta in organizatia noastra. Democratia presupune sa recunosti cand esti invins si sa nu crezi ca recunoasterea te face un om special sau ca te face mai slab. Sa recunosti cand esti invins face parte din regulile jocului si nu e un merit personal. Abia cand nu recunosti are valoare si arata ca nu poti sa accepti votul si democratia ca atare.

Si daca imi vorbesti de democratie, te rog sa imi acorzi si mie ocazia sa ma pot exprima in limitele ei. Statutul imi cere sa propun un program ca presedinte, ceea ce tocmai am facut. O eventuala respingere sau lipsa de acceptare a sa prin evitarea votului goleste de sens programul ca atare si persoana care il propune. Or, e o chestiune de onoare sa nu continui ceva ce nu se poate construi.

Ai sansa ca membru al BN-ului sa alegi ce-ti doresti pentru viitorul nostru comun. Si face parte din jocul democratic”, a scris Ciolos.

Mesajul lui Ciolos este o replica la acest mesaj al lui Dan Barna, postat pe acelasi forum, in vazul membrilor USR.

„Draga Dacian,

Marturisesc ca nu am inteles mesajul pe care ai vrut sa ni-l transmiti asta seara in Biroul National.

Scriu acest mesaj cu senzatia ca am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Si pentru ca de trei luni alegi sa comu­nici cu colegii singur, filtrand realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai facut si azi cand ne-ai pus pe masa un program al presedintelui, ne-ai anuntat ca fie il acceptam, fie ne despartim.

Marturisesc ca oricat am incercat sa nu te incurc, nu te inteleg. Am luat chiar o pauza in ultimele luni, mi-a prins bine sa stau cu copilul.

Alegerile noastre de dupa fuziune ne-au adus in situatia in care tu ai castigat Presedintia. Am recunoscut fair rezultatul. In acelasi timp, nu ti-au placut rezultatele alegerilor pentru Biroul National. Am aflat si din presa ca majo­ritatea te incomodeaza. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.

Asta seara am aflat insa ca, in opinia ta, nimic nu functioneaza, ca totul trebuie schimbat. Propui ca partidul sa fie condus din afara. Comitete si comisii care organizeaza partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu stim. Practic ne propui golirea de sens a USR si inlocuirea cu comitete si comitii.

Dacian, oamenii ne-au ales sa colaboram. Nu merge asa, cand nu iti convine reinventezi partidul. In afara statutului, in afara democratiei.

Inventezi in programul tau, pe care ni l-ai pus in fata cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec si arogant: votati sau plec.

Ce sa votam? Ca vrei sa faci publica o organigrama care este deja publica? Ca vrei sa schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? Propui digitalizarea. Exista deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine sa indemni membrii sa le foloseasca mai mult.

Dacian, e parte din jobul tau sa construiesti consens. De altfel, asta ai promis. Ti-ai construit campania electorala pe tema aceasta. M-ai atacat ca nu ma pricep sa construiesc consensul. Am luat o pauza. Acum e clar ca nu vrei consens, ci ca vrei un partid pe persoana fizica.

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Si vrei sa inlocuiesti USR cu comitete alese de tine.

Si cel mai ciudat e ca lucrurile in BN au functionat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ti-am spus ca trebuie sa ne orientam spre public, spre externe, spre campanii, sa avem inca vibe-ul de la Fara Penali. Ai ales sa te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut sa intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: sa isi valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a iesit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut sa anulezi alegerile.

In rest, Biroul National ti-a votat tot ce ai propus.

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am asteptat de la tine sa construiesti consens. Vii sa ne propui un program al presedintelui care suprascrie statutul si functionarea partidului. Incerci un transfer de responsabilitate de la lideri alesi la comitete alese de tine.

Si, cel mai grav, Dacian, este sa arunci partidul in aer cand Romania asteapta de la noi si de la tine o viziune europeana, liberala, modernizatoare. Suntem prinsi intre un guvern mamut, corupt si inept si fortele radicale care cresc. Sa vii acum sa declansezi o lupta pentru putere interna pentru ca nu facem toti frumos la tine este iresponsabil.

Sa vii acum si sa propui membrilor ca ei sa traga pentru a convinge romanii ca suntem solutia si apoi sa vina comitete externe sa guverneze este gresit politic, periculos din punct de vedere democratic si iresponsabil pentru un Presedinte.

Toate acestea se regasesc intr-un program pe care ni-l pui in fata brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul ca il acceptam sau pleci. Dacian, aici este USR. Aici nu poate sa mearga asa”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: