externe

Replica dura a Poloniei la acuzatiile de „antisemitism” ale Israelului. Premierul Morawiecki: „Nu putem accepta acest mod de a face politica”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a respins duminica acuzatiile Israelului, care a calificat drept „antisemita” o noua lege poloneza ce limiteaza posibilitatile de restituire a bunurilor confiscate dupa al Doilea Razboi Mondial, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Morawiecki a indicat ca decizia anuntata in ajun de ministrul israelian al afacerilor externe, Yair Lapid, de a-l rechema pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Israelului la Varsovia, este „lipsita de fundament si iresponsabila”.

„Nicio persoana care cunoaste adevarul despre Holocaust si suferintele polonezilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu poate accepta acest mod de a face politica”, a adaugat premierul polonez, acuzand, intr-un mesaj pe Facebook, guvernul israelian ca actioneaza „in interesul unei parti”.

Morawiecki a estimat ca reactia Israelului „va creste ura fata de Polonia si polonezi”.

Noua lege, promulgata sambata de presedintele polonez Andrzej Duda, impune un termen de prescriptie de 30 de ani pentru revendicari ale bunurilor spoliate, in general confiscate de regimul comunist dupa razboi. Or, cea mai mare parte dintre ele privesc comunitatea evreiasca poloneza sau pe descendentii lor.

Dupa aprobarea miercuri a acestei legi de catre parlamentul polonez, ministrul israelian de externe Yair Lapid si secretarul de stat american Antony Blinken ii cerusera presedintelui Duda sa nu o semneze, aceasta fiind ultima etapa pentru ca legea sa intre in vigoare.

„Polonia a aprobat astazi – si nu este pentru prima oara- o lege imorala si antisemita”, declarase ministrul israelian de externe sambata intr-un comunicat, anuntand rechemarea insarcinatului cu afaceri.

Premierul israelian Naftali Bennett denuntase o lege „rusinoasa”, proba a unui „dispret scandalos fata de memoria Holocaustului”.

Legea va bloca mii de cereri de restituire a bunurilor confiscate.

Guvernul afirma ca este vorba de a impiedica fraude, dar opozantii legii subliniaza ca ea este nedreapta fata de persoanele ale caror cereri sunt legitime, in special supravietuitori ai Holocaustului si familiile lor, care au intarziat adesea sa-si ceara drepturile.

Dupa razboi, autoritatile comuniste nationalizasera un mare numar de bunuri ramase fara stapan pentru ca proprietarii lor fusesera ucisi sau fugisera.

Dupa caderea Cortinei de Fier in 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor spoliate, asa cum a facut cea mai mare parte a tarilor din fostul bloc comunist, lasandu-i pe fostii proprietari sa-si incerce sansa in tribunale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

2 ore ago

Reportaj Recorder, mici si bere de la PSD in Buzau: „Fericirea are chipul tau” – Video

Un nou reportaj Recorder, legat de o vizita electorala a lui Marcel Ciolacu in judetul…

23 de minute ago

Berlin: Protestele de la fabrica Tesla se incheie cu arestari si dosare penale. 27 de politisti au fost raniti

Politia din Brandenburg spune ca a retinut 23 de activisti si a depus 76 de…

20 de minute ago

Londra: Trei persoane sunt acuzate de colaborare cu serviciile de informatii chineze

Trei barbati au fost acuzati, in temeiul Legii privind securitatea nationala, ca au acordat asistenta…

19 minute ago

„Sase luni obligatorii de armata”. Guvernul italian este divizat in legatura cu planurile lui Salvini de a reintroduce serviciul militar obligatoriu

Liderul Lega si vicepremierul Matteo Salvini a anuntat planurile partidului sau de a reintroduce recrutarea…

17 minute ago